Produkty powiązane
Tahini z kakao 400gTahini – zastosowanie w kuchni
Europejczycy nie do końca wiedzą jak wykorzystać pastę sezamową w kuchni, a jest ona przecież niezwykle uniwersalna. To podstawowy składnik humusu oraz pasty bakłażanowej zwanej baba ghanoush. Jej smak bardzo dobrze łączy się z daktylami i czekoladą. Możesz dodać tahini do owsianki lub zastosować jako alternatywę dla tradycyjnego masła i posmarować nią kanapki. W ten sposób przygotujesz smaczne, pożywne śniadanie, które będzie niesamowitą odmianą dla wszystkich domowników. Pastę możesz wykorzystać również do słodkich wypieków. Przyrządzisz z niej pyszne ciasteczka, przygotujesz smaczny krem do tortu lub wafli. Tahini świetnie komponuje się także z wytrawnymi potrawami. Służy do przygotowywania różnego rodzaju dipów, przekąsek i sałatek (np. z kurczakiem). Eksperymentuj i ciesz się oryginalnym smakiem masła sezamowego.
Składniki: Prażony sezam łuskany
Wartość odżywcza | W 100g produktu | % RWS (Referencyjne Wartości Spożycia |
---|---|---|
Wartość energetyczna /energia/ |
2844 kJ/688 kcal | 34% |
Tłuszcz | 59,9 g | 86% |
W tym | ||
Kwasy tłuszczowe nasycone (kwasy nasycone) |
6,66 g | 33% |
Węglowodany | 10 g | 4% |
W tym | ||
Cukry | 1,6 g | 2% |
Błonnik | 7,9 g | - |
Białko | 23,2 g | 46% |
Sól | 0,033 g | 1% |
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.