Infolinia: 889 133 333

Tahini – zastosowanie w kuchni

Europejczycy nie do końca wiedzą jak wykorzystać pastę sezamową w kuchni, a jest ona przecież niezwykle uniwersalna. To podstawowy składnik humusu oraz pasty bakłażanowej zwanej baba ghanoush. Jej smak bardzo dobrze łączy się z daktylami i czekoladą. Możesz dodać tahini do owsianki lub zastosować jako alternatywę dla tradycyjnego masła i posmarować nią kanapki. W ten sposób przygotujesz smaczne, pożywne śniadanie, które będzie niesamowitą odmianą dla wszystkich domowników. Pastę możesz wykorzystać również do słodkich wypieków. Przyrządzisz z niej pyszne ciasteczka, przygotujesz smaczny krem do tortu lub wafli. Tahini świetnie komponuje się także z wytrawnymi potrawami. Służy do przygotowywania różnego rodzaju dipów, przekąsek i sałatek (np. z kurczakiem). Eksperymentuj i ciesz się oryginalnym smakiem masła sezamowego.


Składniki: Prażony sezam łuskany  

Wartość odżywcza W 100g produktu % RWS (Referencyjne Wartości Spożycia
Wartość energetyczna
/energia/
2844 kJ/688 kcal 34%
Tłuszcz 59,9 g 86%
W tym
Kwasy tłuszczowe nasycone
(kwasy nasycone)
6,66 g 33%
Węglowodany 10 g 4%
W tym
Cukry 1,6 g 2%
Błonnik 7,9 g -
Białko 23,2 g 46%
Sól 0,033 g 1%

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 

Newlsetter

Dopisz się do Newslettera i bądź na bieżąco!

Wróć do zakupów