Pierzga jest naturalnie przetworzonym przez pszczoły pyłkiem kwiatowym, wzbogaconym o mleczko pszczele.
Pierzga pszczela nie jest tak słodka jak miód. Ma specyficzny, kwaskowaty smak, który zawdzięcza fermentacji pyłku. Dzienna dawka spożycia tego produktu wynosi 2-3 łyżeczki. Najlepsze efekty zdrowotne można uzyskać stosując pierzgę 2 razy dziennie.
Pierzga nadaje się do spożycia bezpośrednio po wyjęciu z opakowania, ale należy ją dokładnie przerzuć, bo dzięki temu jest łatwiej przyswajalna.
Pierzgę można również rozpuścić w przegotowanej wodzie, w mleku lub miodzie: 1 łyżeczka pierzgi na ½ szklanki wody. Połączenie miodu i pierzgi potęguje ich dobroczynne działanie. Najlepiej przygotować pierzgę rozpuszczoną w wodzie rano, do wypicia wieczorem i przygotować wieczorem, do spożycia rankiem kolejnego dnia. Minimalny czas moczenia pierzgi to 4 godziny.
Pierzga pszczela stanowi doskonałe źródło składników odżywczych, witamin oraz minerałów. W 100 gramach niniejszego produktu znajdziemy około 168 kalorii. Każdego dnie nie powinniśmy jednak spożywać więcej niż około 30 gramów chlebka pszczelego. Co oznacza, że jest on w stanie dostarczyć do naszego organizmu zaledwie 50 kalorii. Warto przy tym pamiętać, że pierzga zawiera w sobie w większości łatwo przyswajalne węglowodany oraz spore ilości białka.
Warto również wiedzieć, że ze względu na cenne właściwości kosmetyczne, pierzga na szeroką skalę wykorzystywana jest także w przemyśle kosmetycznym. Na przykład podczas produkcji kremów pielęgnacyjnych, balsamów do ciała oraz odżywek do włosów i paznokci. Ponadto, produkt ten może stanowić podstawę do przygotowywania pełnowartościowych domowych kosmetyków i środków leczniczych.
Pierzga pszczela nie jest tak słodka jak miód. Ma specyficzny, kwaskowaty smak, który zawdzięcza fermentacji pyłku. Dzienna dawka spożycia tego produktu wynosi 2-3 łyżeczki. Najlepsze efekty zdrowotne można uzyskać stosując pierzgę 2 razy dziennie.
Pierzga nadaje się do spożycia bezpośrednio po wyjęciu z opakowania, ale należy ją dokładnie przerzuć, bo dzięki temu jest łatwiej przyswajalna.
Pierzgę można również rozpuścić w przegotowanej wodzie, w mleku lub miodzie: 1 łyżeczka pierzgi na ½ szklanki wody. Połączenie miodu i pierzgi potęguje ich dobroczynne działanie. Najlepiej przygotować pierzgę rozpuszczoną w wodzie rano, do wypicia wieczorem i przygotować wieczorem, do spożycia rankiem kolejnego dnia. Minimalny czas moczenia pierzgi to 4 godziny.
Pierzga pszczela stanowi doskonałe źródło składników odżywczych, witamin oraz minerałów. W 100 gramach niniejszego produktu znajdziemy około 168 kalorii. Każdego dnie nie powinniśmy jednak spożywać więcej niż około 30 gramów chlebka pszczelego. Co oznacza, że jest on w stanie dostarczyć do naszego organizmu zaledwie 50 kalorii. Warto przy tym pamiętać, że pierzga zawiera w sobie w większości łatwo przyswajalne węglowodany oraz spore ilości białka.
Warto również wiedzieć, że ze względu na cenne właściwości kosmetyczne, pierzga na szeroką skalę wykorzystywana jest także w przemyśle kosmetycznym. Na przykład podczas produkcji kremów pielęgnacyjnych, balsamów do ciała oraz odżywek do włosów i paznokci. Ponadto, produkt ten może stanowić podstawę do przygotowywania pełnowartościowych domowych kosmetyków i środków leczniczych.