Infolinia: 889 133 333
Malotira (Sideritis Siriaca) to roślina rosnąca tylko na Krecie w górach powyżej 800 m n.p.m, dlatego zwana też jest herbatą górską. Jej właściwości znane są od starożytności, odwołują się do niej filozof Theophrastus i medyk Dioskourides.

Ponieważ jest bogatym źródłem żelaza (Fe) nazwana została Sideritis (w języku greckim znaczy: "ten, który jest z żelaza").

Jest źródłem flawonoidów, olejków eterycznych, działa bakteriobójczo i moczopędnie. Ma delikatny smak i niepowtarzalny aromat 
Herbatę górską stosuje się w stanach przeziębienia i bólu gardła, ze względu na jej właściwości łagodzące i przeciwgorączkowe. Pomaga zwalczyć niestrawność, dolegliwości żołądkowo-jelitowe i wysokie ciśnienie krwi. Najnowsze badania naukowe wykazały, że ma mocne działanie antyoksydacyjne, zwalczając komórki rakowe, a także, jak wykazano na Uniwersytecie w Atenach, opóźnia rozwój osteoporozy i korzystnie wpływa na pracę mózgu. W roślinie zidentyfikowano około 99 różnych składników aktywnych, a co najważniejsze, stwierdzono, że picie naparu w dużych ilościach nie powoduje żadnych negatywnych efektów.

Producent: Tofillo

Herbata górska zbierana jest na wys. ok. 1 240 m n.p.m.
100% naturalne

Sposób przygotowania:
1 łyżkę stołową ziół zalać 200 ml wody o temp. 90 st. C. Zaparzać pod przykryciem 3-5 minut.

Herbatę można przygotwać również na zimno z dodatkiem lodu, wówczas napar przygotować z 2 łyżek.

skład:
malotira - herbata górska (sideritis syriaca)

Newlsetter

Dopisz się do Newslettera i bądź na bieżąco!

Wróć do zakupów