Nazwa łacińska pochodzi z greckiego słowa „sidero” co oznacza żelazo. W starożytności był jednym z najważniejszych ziół wojennej apteki. Nie tylko pobudzał, ale również przyspieszał gojenie się ran po walce – stąd nazwa gojnik. Był poświęcony bogom Olimpu, ponieważ rośnie naturalnie w górach na wysokości 800-2800m n.p.m. Na terenie Grecji rośnie 12 odmian gojnika. Najbardziej popularna i lubiana herbatka przez Greków - osoby starsze jak i dzieci. Ma wyjątkowy smak i aromat. Nadaje się do picia na gorąco jak i na zimno, z dodatkiem miodu lub cytryny. Doskonały napój orzeźwiający na początek dnia.
Może być spożywany bez ograniczeń tzn. nie ma żadnych przeciwwskazań co do jego spożycia.
Zastosowanie: Wspomaga profilaktykę choroby Alzheimera oraz jest skuteczny w leczeniu ran (potwierdzone badaniami) Stosowany na przeziębienia i choroby układu oddechowego Ma działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne Doskonały na bóle żołądka i problemy związane z trawieniem Zawiera żelazo, idealny dla osób z anemią
Przygotowanie: 1-2 gałązki gojnika wystarczają na 750ml naparu. Po przepłukaniu zimna wodą zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem 5-7 min.
Składniki: gojnik* (sideritis scardica) - całe gałązki /
*certyfikowany produkt rolnictwa ekologicznego.
Rolnictwo UE
Producent: Greco
Może być spożywany bez ograniczeń tzn. nie ma żadnych przeciwwskazań co do jego spożycia.
Zastosowanie: Wspomaga profilaktykę choroby Alzheimera oraz jest skuteczny w leczeniu ran (potwierdzone badaniami) Stosowany na przeziębienia i choroby układu oddechowego Ma działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne Doskonały na bóle żołądka i problemy związane z trawieniem Zawiera żelazo, idealny dla osób z anemią
Przygotowanie: 1-2 gałązki gojnika wystarczają na 750ml naparu. Po przepłukaniu zimna wodą zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem 5-7 min.
Składniki: gojnik* (sideritis scardica) - całe gałązki /
*certyfikowany produkt rolnictwa ekologicznego.
Rolnictwo UE
Producent: Greco