Budyń z mastiha Chios (mastyks) liofilizowany 2x30g
Opis Produktu
Gotowy do użycia w kuchni, wolny od konserwantów. Ciesz się unikalnym aromatem i wyjątkowym smakiem mastiha z Chios przez cały rok. Produkt liofilizowany, zachowujący smak i wartości odżywcze.
Przygotowanie i skład:
Składniki to skrobia kukurydziana i masticha z Chios (1,5%), bez składników alergennych. Na 3 porcje użyj mieszanki kremu kukurydzianego z mastichą (30g), 440ml mleka lub napoju roślinnego, 2-4 łyżki miodu lub cukru. Podgrzewaj mleko na średnim ogniu, a gdy się zagotuje, zdejmij z ognia. Dodaj do połowy filiżanki ciepłego mleka mieszankę kremu kukurydzianego z mastichą Chios i słodzik według wyboru, mieszając, aby uniknąć grudek. Wracaj na palnik, dodając zawartość filiżanki i mieszając ciągle, aż masa zgęstnieje i nabierze aksamitnej tekstury. Podawaj w 3 miseczkach. Smacznego na zimno lub gorąco. Podawaj na zimno lub gorąco. Produkt bez konserwantów, barwników, glutenu i cukru.
Zalety Liofilizacji
Liofilizacja, znana również jako suszenie sublimacyjne, to metoda dehydratacji produktów w warunkach niskiego ciśnienia i temperatury. Dzięki temu procesowi składniki odżywcze i smak produktu pozostają niezmienione, a okres przydatności do spożycia wydłuża się, ponieważ produkty nie wymagają już przechowywania w lodówce. Liofilizowane produkty są idealne na wycieczki w góry, na morze, na łodzi czy w domku letniskowym – wystarczy dodać ilość wody, która została usunięta. Produkty te są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a także pozwalają na cieszenie się sezonowymi produktami przez cały rok, zmniejszając jednocześnie objętość, wagę i marnotrawstwo materiałowe produktów nawet o 80%.
Produkt jest bezglutenowy, bezcukrowy, stanowi źródło błonnika pokarmowego, nie zawiera dodatku soli, jest wegański i grecki.
Mastiha (mastyks, mastika) Chios to unikalna żywica pozyskiwana z drzewa mastyksowego (Pistacia Lentiscus var. Chia), które rośnie wyłącznie na greckiej wyspie Chios. Żywica ta jest znana ze swoich wyjątkowych właściwości aromatycznych, leczniczych i kosmetycznych. Mastiha zbierana jest ręcznie, w postaci małych kropli, które następnie krystalizują się pod wpływem słońca, tworząc charakterystyczne "łzy". Mastiha jest znana ze względu na wysoką skuteczność na Helicobacter pylori, używana jest skutecznie przy refluksie, zgadze, wrzodach, chorobie Leśniowskiego-Crohna i wielu innych. Pomaga również utrzymać właściwy poziom cholesterolu i glukozy we krwi, a także wykazuje korzystne działanie na układ żołądkowo-jelitowy. Podczas żucia będziesz mógł cieszyć się unikalnym smakiem i aromatem mastyksu, który nie tylko sprawia przyjemność, ale również przynosi korzyści dla zdrowia jamy ustnej, zębów oraz całego układu pokarmowego.
Właściwości i korzyści mastiha
Historia i tradycja
Mastiha Chios jest produktem o bogatej historii, sięgającej starożytności. Starożytni Grecy i Rzymianie cenili ją za jej właściwości zdrowotne i aromatyczne. Tradycyjny sposób zbierania żywicy jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, co czyni ją nie tylko produktem, ale i częścią dziedzictwa kulturowego wyspy Chios. Zapraszamy do odkrycia unikalnych właściwości Mastiha Chios i wprowadzenia tego niezwykłego produktu do swojego codziennego życia.
Producent: Mastiha Shop
Opis Produktu
Gotowy do użycia w kuchni, wolny od konserwantów. Ciesz się unikalnym aromatem i wyjątkowym smakiem mastiha z Chios przez cały rok. Produkt liofilizowany, zachowujący smak i wartości odżywcze.
Przygotowanie i skład:
Składniki to skrobia kukurydziana i masticha z Chios (1,5%), bez składników alergennych. Na 3 porcje użyj mieszanki kremu kukurydzianego z mastichą (30g), 440ml mleka lub napoju roślinnego, 2-4 łyżki miodu lub cukru. Podgrzewaj mleko na średnim ogniu, a gdy się zagotuje, zdejmij z ognia. Dodaj do połowy filiżanki ciepłego mleka mieszankę kremu kukurydzianego z mastichą Chios i słodzik według wyboru, mieszając, aby uniknąć grudek. Wracaj na palnik, dodając zawartość filiżanki i mieszając ciągle, aż masa zgęstnieje i nabierze aksamitnej tekstury. Podawaj w 3 miseczkach. Smacznego na zimno lub gorąco. Podawaj na zimno lub gorąco. Produkt bez konserwantów, barwników, glutenu i cukru.
Zalety Liofilizacji
Liofilizacja, znana również jako suszenie sublimacyjne, to metoda dehydratacji produktów w warunkach niskiego ciśnienia i temperatury. Dzięki temu procesowi składniki odżywcze i smak produktu pozostają niezmienione, a okres przydatności do spożycia wydłuża się, ponieważ produkty nie wymagają już przechowywania w lodówce. Liofilizowane produkty są idealne na wycieczki w góry, na morze, na łodzi czy w domku letniskowym – wystarczy dodać ilość wody, która została usunięta. Produkty te są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a także pozwalają na cieszenie się sezonowymi produktami przez cały rok, zmniejszając jednocześnie objętość, wagę i marnotrawstwo materiałowe produktów nawet o 80%.
Produkt jest bezglutenowy, bezcukrowy, stanowi źródło błonnika pokarmowego, nie zawiera dodatku soli, jest wegański i grecki.
Mastiha (mastyks, mastika) Chios to unikalna żywica pozyskiwana z drzewa mastyksowego (Pistacia Lentiscus var. Chia), które rośnie wyłącznie na greckiej wyspie Chios. Żywica ta jest znana ze swoich wyjątkowych właściwości aromatycznych, leczniczych i kosmetycznych. Mastiha zbierana jest ręcznie, w postaci małych kropli, które następnie krystalizują się pod wpływem słońca, tworząc charakterystyczne "łzy". Mastiha jest znana ze względu na wysoką skuteczność na Helicobacter pylori, używana jest skutecznie przy refluksie, zgadze, wrzodach, chorobie Leśniowskiego-Crohna i wielu innych. Pomaga również utrzymać właściwy poziom cholesterolu i glukozy we krwi, a także wykazuje korzystne działanie na układ żołądkowo-jelitowy. Podczas żucia będziesz mógł cieszyć się unikalnym smakiem i aromatem mastyksu, który nie tylko sprawia przyjemność, ale również przynosi korzyści dla zdrowia jamy ustnej, zębów oraz całego układu pokarmowego.
Właściwości i korzyści mastiha
- Naturalny produkt: Mastiha jest w 100% naturalnym produktem, bez dodatków chemicznych, guma mastyksowa Chios jest wegańska, nie zawiera laktozy i glutenu.
- Unikalny smak i aromat: Charakteryzuje się unikalnym, lekko gorzkawym smakiem, który ustępuje przyjemnemu, świeżemu posmakowi.
- Wielorakie zastosowania: Stosowana w przemyśle spożywczym jako dodatek do potraw, napojów i deserów. W kosmetyce, mastiha jest składnikiem wielu preparatów pielęgnacyjnych, takich jak kremy, pasty do zębów i szampony. W medycynie tradycyjnej, żywica ta jest ceniona za swoje właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i wspomagające trawienie.
- Produkt o chronionej nazwie pochodzenia (PDO): Autentyczność i jakość mastiha Chios są gwarantowane przez oznaczenie P.D.O.
Historia i tradycja
Mastiha Chios jest produktem o bogatej historii, sięgającej starożytności. Starożytni Grecy i Rzymianie cenili ją za jej właściwości zdrowotne i aromatyczne. Tradycyjny sposób zbierania żywicy jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, co czyni ją nie tylko produktem, ale i częścią dziedzictwa kulturowego wyspy Chios. Zapraszamy do odkrycia unikalnych właściwości Mastiha Chios i wprowadzenia tego niezwykłego produktu do swojego codziennego życia.
Producent: Mastiha Shop