Wiśnia liofilizowana - (100 % wiśni) wiśnie są dobrym źródłem witamin z gr B, witaminy A i C. Zawierają sporo antyoksydantów, które przeciwdziałają wolnym rodnikom. Liofilizacja jest najlepszym sposobem na zachowanie wartości odżywczej suszonych produktów.
Wiśnia liofilizowana zawiera tylko naturalnie występujące cukry z owoców.
Przykładowe zastosowanie: jako chrupiąca przekąska do owsianki, jogurtu, ciast, oraz dekoracji deserów.
Liofilizacja jest procesem suszenia produktów poprzez zamrożenie i odparowanie wody. Dzięki temu procesowi owoce i warzywa zachowują swoje wartości odżywcze, kolor a także smak. Proces liofilizacji ma wiele zalet i zdecydowanie przeważa nad suszeniem. Jednym z pozytywnych aspektów żywności liofilizowanej jest możliwość długiego przechowywania bez utraty wartości odżywczych. Proces ten uniemożliwia rozwój bakterii w związku z czym stosowanie konserwantów i innych dodatków nie jest potrzebne.
Składniki odżywcze:
Wartość odżywcza |
w 100 g |
Wartość energetyczna |
1495 kj / 354 kcal |
Tłuszcz |
2.0 g |
w tym kt nasycone |
0.7 g |
Węglowodany |
72 g |
w tym cukry |
58 g |
Błonnik |
11 g |
Białko |
6.8 g |
Sól |
0.05 |