Infolinia: 889 133 333
Niezastąpiony dodatek do ciast i deserów, skarbnica cennych witamin i minerałów. Któż z nas nie lubi rodzynek? Suszone winogrona to najbardziej popularny rodzaj bakalii w naszym kraju. Ich słodki smak sprawia, że nie można się im oprzeć. Są znakomitą, energetyczną przekąską, która z powodzeniem zastąpi batony i inne niezdrowe słodkości. Rodzynki nadadzą charakteru także wytrawnym potrawom, dlatego warto eksperymentować z nimi w kuchni.

Wiele osób zadaje sobie pytanie dlaczego rodzynki nie mają pestek, skoro w winogronach możemy je znaleźć?
Wyróżnia się dwie podstawowe odmiany rodzynek: nasienne i beznasienne.
Te pierwsze produkowane są z winogron, które zwierają pestki. Są one usuwane w procesie suszenia. W przypadku odmian beznasiennych produkcja jest o wiele łatwiejsza, ponieważ owoce nie zawierają pestek. Na sklepowych półkach możemy odnaleźć kilka odmian rodzynek. Te ciemne produkowane są z zielonych winogron. Kolor zmienia się pod wpływem suszenia.
Rodzynki białe lub złote zawdzięczają swoją barwę suszeniu w piecach lub dodatkom siarczanów. Najbardziej popularną odmianą są rodzynki sułtańskie. Są bardzo miękkie i słodkie. Doskonale nadają się do słodkich wypieków.

Odmiany rodzynek:
  • Największą odmianą są rodzynki jumbo. Bardzo duże, nieco bardziej kwaskowe, podobne do suszonych wiśni. Sprawdzą się jako samodzielna przekąska.
  • Kolejnym rodzajem są koryntki. Dojrzewają w promieniach greckiego słońca i są jeszcze bardziej słodkie i aromatyczne, niż sułtanki.
  • Mniej znaną odmianą są rodzynki cybeby. Te zawierają nasiona, mają wydłużony kształt i bardzo łatwo ulegają krystalizacji.
  • Ciekawą odmianą są również rodzynki włoskie, które charakteryzują się muszkatołowym aromatem. Często wykorzystuje się do produkcji wina.

Rodzynki to słodka przekąska, która z powodzeniem może zastąpić niezdrowe słodycze. Oprócz tego, że dodają energii, dostarczają naszemu organizmowi wielu cennych witamin i składników mineralnych. Zawierają jod, który pozytywnie wpływa na pracę tarczycy oraz potas niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Są także źródłem błonnika pokarmowego, więc pozytywnie wpływają na układ trawienny. Mogą więc wspomóc walkę z zaparciami. Bada

Składniki: rodzynki 99,5%, olej roślinny 0,5%.

Newlsetter

Dopisz się do Newslettera i bądź na bieżąco!

Wróć do zakupów