Pistacje w łupinach prażone i solone to znakomita i naturalna przekąska lub dodatek do posiłków. Dzięki wyjątkowym walorom smakowym, są chyba lubiane przez większość osób na całym świecie.
Charakterystyczny zielony kolor zawdzięczają zawartej w nich luteinie. Są skarbnicą cennych dla zdrowia kwasów tłuszczowych, źródłem żelaza, wapnia, magnezu, fotosteroli oraz witamin z grupy B. Badania naukowe dowodzą, że ich spożycie może być wsparciem dla osób mających podwyższone stężenie cholesterolu we krwi. Z uwagi na niski indeks glikemiczny mogą być spożywane przez cukrzyków. Wykazują także korzystne działanie na wzrok i układ pokarmowy. Znane były już w starożytnym Rzymie. Nazywane wówczas przysmakiem królów, zarezerwowane jedynie dla wybrańców, dziś powszechnie dostępne dla każdego z nas. Pistacje, bo o nich mowa, nie przestają urzekać delikatnym smakiem i niepowtarzalną barwą.
Charakterystyczny zielony kolor zawdzięczają zawartej w nich luteinie. Są skarbnicą cennych dla zdrowia kwasów tłuszczowych, źródłem żelaza, wapnia, magnezu, fotosteroli oraz witamin z grupy B. Badania naukowe dowodzą, że ich spożycie może być wsparciem dla osób mających podwyższone stężenie cholesterolu we krwi. Z uwagi na niski indeks glikemiczny mogą być spożywane przez cukrzyków. Wykazują także korzystne działanie na wzrok i układ pokarmowy. Znane były już w starożytnym Rzymie. Nazywane wówczas przysmakiem królów, zarezerwowane jedynie dla wybrańców, dziś powszechnie dostępne dla każdego z nas. Pistacje, bo o nich mowa, nie przestają urzekać delikatnym smakiem i niepowtarzalną barwą.