Pestki dyni możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Doskonale sprawdzą się one podczas przygotowywania odżywczych koktajli, jak również porannej owsianki. Bez przeszkód można dodawać je do licznych sałatek oraz past kanapkowych. Pestki dyni świetnie pasują zarówno do drobiu, jak i ryb. Dla wszystkich tych osób, które cenią sobie słodkie przekąski, zalecamy dodanie pestek dyni do pysznych ciasteczek owsianych, domowych lodów lub batonów energetycznych.
Uprażone pestki dyni nadają się z kolei do samodzielnego jedzenia, do owsianki, musli, do koktajlów, jako dodatek do sałatek, zup, kanapek, owsianek i innych dań, do domowego chleba na zakwasie i przygotowania sosu w postaci pesto, używanego do makaronu, jako smarowidło do kanapek i dip do warzyw.
Prażone pestki dyni PRZEPIS
Odmierzyć właściwą ilość pestek dyni i przełożyć je na blaszkę.
Prażyć ok. 10-15 minut w niskiej temperaturze (ok. 100 stopni). Po uprażeniu powinny być chrupiące.
Uprażone pestki można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku do miesiąca, a w lodówce dłużej.
Składniki: Pestki dyni
Wartość odżywcza | W 100g produktu | % RWS (Referencyjne Wartości Spożycia |
---|---|---|
Wartość energetyczna /energia/ |
2444 kJ/589 kcal | 29% |
Tłuszcz | 45,8 g | 65% |
W tym | ||
Kwasy tłuszczowe nasycone (kwasy nasycone) |
8,48 g | 42% |
Węglowodany | 12,7 g | 5% |
W tym | ||
Cukry | 11,3 g | 13% |
Błonnik | 5,3 g | - |
Białko | 28,9 g | 58% |
Sól | 0,05 g | 1% |
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)”.