Jako samodzielna przekąska a także składnik sałatek, dań mięsnych, ryb, ryżu, makaronu, ciast, czekolad, herbatników, lodów. Posiekane są używane do zagęszczania sosów.
Co zrobić z fistaszków?
Orzechy arachidoweo nie zawierają dodatku soli. Są doskonałym składnikiem lub dodatkiem do ciast, deserów, lodów i owsianki. Idealnie komponują się z miodem oraz w wersji wytrawnej w towarzystwie kolendry i ostrej papryki. Idealnie sprawdzą się jako posypka do dań azjatyckich z ryżu z mięsem lub warzywami, jako chrupiący dodatek do sałatek czy składnik sosu orzechowego do grilowanego mięsa lub warzyw.
Jeśli lubisz roślinne kremy do smarowania pieczywa takie jak np. masło orzechowe dobrym pomysłem jest jego samodzielne przygotowanie. Do przygotowania masła w domowych warunkach wystarczy dobry blender oraz szklanka niesolonych orzechów. Całość należy miksować do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Masło można wzbogacić łyżką miodu, naturalnego kakao lub wiórkami kokosowymi. Brak pomysłu na fit śniadanie? Posmaruj masłem orzechowym pełnoziarniste pieczywo i dodaj ulubione owoce. Zabierz do pracy owsiankę z dodatkiem masła orzechowego. Energia na cały poranek gwarantowana!
Składniki: Orzechy arachidowe prażone bez soli
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.