Jak jeść orzechy laskowe?
Najlepszym pomysłem jest spożywanie orzechów laskowych bez dodatków. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się je jako dodatek do ciast, czekolad, wyrobów mleczarskich. Naturalne orzechy mają łagodny smak i zapach. Prażone charakteryzują się intensywnym orzechowym aromatem, są bardziej chrupkie i kruche. Podczas tego procesu zmienia się jednak ich skład fizyko-chemiczny, dochodzi do rozkładu aminokwasów, degradacji białek. Najlepiej spożywać je na surowo. Dobrym pomysłem jest dodanie orzechów laskowych do muesli lub owsianki albo przygotowanie domowego masła orzechowego. Owoce leszczyny świetnie komponują się także z białym mięsem i makaronem. Wykorzystuje się je także do przygotowywania nalewek i likierów.
Składniki: Orzechy laskowe łuskane
Wartość odżywcza | W 100g produktu | % RWS (Referencyjne Wartości Spożycia |
---|---|---|
Wartość energetyczna /energia/ |
2742 kJ/665 kcal | 33% |
Tłuszcz | 63 g | 90% |
W tym | ||
Kwasy tłuszczowe nasycone (kwasy nasycone) |
4,51 g | 23% |
Węglowodany | 6 g | 2% |
W tym | ||
Cukry | 4 g | 4% |
Błonnik | 8,9 g | - |
Białko | 14 g | 28% |
Sól | 0,01 g | <1% |
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.