Zastosowanie płatków migdałowych w codziennej kuchni i nie tylko
Płatki migdałów znajdują szerokie zastosowanie w naszej codziennej kuchni:
- Po pierwsze: z powodzeniem możemy dodać je do porannej owsianki lub placuszków pełnoziarnistych z dodatkiem bakalii;
- Po drugie: płatki migdałów świetnie komponują się ze smakiem jogurtu naturalnego oraz świeżych owoców, można je również dodawać do sałatek owocowych oraz domowych smoothie;
- Po trzecie: smak płatków migdałowych idealnie podkreśla charakter drobiu oraz niektórych ryb. Dlatego też, świetnie sprawdzą się one w roli panierki;
- Po czwarte: z pomocą płatków migdałowych bez trudu przyrządzimy smaczne ciasteczka owsiane oraz pyszny świąteczny piernik;
- Po piąte: płatki migdałów są niezastąpionym składnikiem sałatki z dodatkiem rukoli, pomidorków koktajlowych, gruszki oraz gorgonzoli.
Co ciekawe, płatki migdałowe mogą znaleźć zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w naszym domowym salonie spa. Dodając je do jogurtu naturalnego oraz łyżeczki miodu, w kilka chwil stworzymy pachnącą maseczkę, która dogłębnie odżywi zmęczoną skórę.
Składniki: Migdały
Wartość odżywcza | W 100g produktu | % RWS (Referencyjne Wartości Spożycia |
---|---|---|
Wartość energetyczna /energia/ |
2566 kJ/621 kcal | 31% |
Tłuszcz | 52 g | 74% |
W tym | ||
Kwasy tłuszczowe nasycone (kwasy nasycone) |
4,74 g | 24% |
Węglowodany | 7,6 g | 3% |
W tym | ||
Cukry | 4,9 g | 5% |
Błonnik | 12,9 g | - |
Białko | 24,1 g | 48% |
Sól | 0,04 g | 1% |
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.