Zastosowanie jagód goji w codziennej kuchni
Suszone jagody goji możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Świetnie sprawdzą się w roli wartościowego dodatku do sałatki, jak i pożywnej owsianki. Bez przeszkód można dodać je także do domowych ciasteczek owsianych, jak również jogurtu, czy twarogu. W połączeniu z orzechami i ziarnami zbóż, jagody goji mogą stanowić doskonałą formę przekąski między posiłkami.
Wskazana dzienna dawka do spożycia przez osoby dorosłe, to 20–30g suszonych owoców. Dzieci do 3 roku życia powinny spożywać nie więcej niż 1/3 zalecanej dawki, a dzieci do 10 roku życia – połowę określonej dawki.
Składniki: Jagody goji suszone
Wartość odżywcza | W 100g produktu | % RWS (Referencyjne Wartości Spożycia |
---|---|---|
Wartość energetyczna /energia/ |
1450 kJ/343 kcal | 18% |
Tłuszcz | 7,1 g | 10% |
W tym | ||
Kwasy tłuszczowe nasycone (kwasy nasycone) |
0 g | 0% |
Węglowodany | 58 g | 22% |
W tym | ||
Cukry | 56 g | 62% |
Błonnik | 7,8 g | - |
Białko | 12 g | 24% |
Sól | 0,06 g | 1% |
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.