Infolinia: 889 133 333
Daktyle bez pestki. Te soczyste i słodkie owoce są bogate w błonnik, potas i antyoksydanty, które wspierają Twoje zdrowie i samopoczucie. Daktyle są idealne do jedzenia na surowo lub do dodawania do sałatek, ciast i deserów. Możesz też zrobić własną pastę daktylową lub masło daktylowe, które będą doskonałym dodatkiem do pieczywa lub naleśników.

Daktyle są bogate w cukry proste, które nie są trawione przez organizm, ale zostają wchłonięte. Są źródłem energii dla sportowców i uzupełniają niedobory glikogenu w wątrobie i mięśniach.

Zarówno świeże, jak i suszone daktyle są cenione na całym świecie ze względu na swoje niezwykłe właściwości zdrowotne oraz wyjątkowy smak. Ponadto, uważane są one za cenne źródło węglowodanów prostych, co szczególnie cenione jest przez osoby, które uprawiają sport wyczynowy. Codzienne spożywanie niniejszych bakali, w połączeniu ze zdrową dietą oraz aktywnością fizyczną, może przyczynić się do polepszenia stanu naszego zdrowia.


W 100 gramach produktu znajdziemy aż 294 kcal, wszystko za sprawą wysokiej zawartości cukrów prostych obecnych w daktylach. Stąd też suszone daktyle stanowią idealne źródło energii dla sportowców i osób aktywnych fizycznie. Warto zwrócić również uwagę na sporą zawartość błonnika, który waha się na poziomie 7-8g/100g suszonych owoców. Daktyle to świetna przekąska w nagłych sytuacjach i napadach głodu, ale należy z nimi uważać, bo ciężko jest im się oprzeć, a to spora porcja kalorii. Ogromną zaletą w składzie zarówno świeżych jak i suszonych daktyli jest wysoka zawartość potasu, który korzystnie wpływa na regulację ciśnienia krwi.

KRACJ POCHODZENIA: Iran / Pakistan

Newlsetter

Dopisz się do Newslettera i bądź na bieżąco!

Wróć do zakupów