Infolinia: 889 133 333

Soczewica czerwona znajduje szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Bez przeszkód możemy przygotować z niej zarówno pożywną zupę, jak i pyszny sos do makaronu. Dodatkowo, soczewica świetnie sprawdzi się podczas przygotowywania zapiekanek warzywnych, wegańskich pasztetów, domowych past kanapkowych oraz bezmięsnych burgerów. Soczewica czerwona jest niezwykle łatwa w przygotowaniu, a ponadto jest bardzo smaczna. Dlatego też, warto wykorzystywać ją w naszej kuchni na wiele różnych sposobów.

Przygotowując soczewicę, nie ma konieczności wcześniejszego moczenia jej.
Soczewicę gotuje się 15-20 minut (starsze nasiona nawet do godziny). Woda powinna przykrywać całość.
W trakcie gotowania zostanie wchłonięta. Soczewicę można lekko posolić pod koniec gotowania. Przechowywać ją należy w ciemnym, chłodnym miejscu. Powinna się znajdować w szczelnie zamkniętym opakowaniu. W takiej postaci możemy ją przechowywać nawet do roku. Wraz z upływem czasu nasiona soczewicy mogą zblaknąć, ale nie ma to wpływu na wartości smakowe i odżywcze. Ugotowana soczewica musi być przechowywana w lodówce. Można ją tam trzymać do tygodnia. Soczewicę można też zamrażać, ale przy rozmrożeniu może się pokruszyć.


Składniki: Soczewica czerwona

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

KRAJ POCHODZENIA: Kanada / Kazachstan 

 

Newlsetter

Dopisz się do Newslettera i bądź na bieżąco!

Wróć do zakupów