Ciecieczyca pochodzi z zachodniej Azji i jest znana od tysięcy lat. Nazywa się ją też: cieciorką, lub grochem włoskim. Zielona ciecierzyca zawiera duże ilości białka, dlatego jest powszechnie stosowana jako zamiennik mięsa.
Ciecierzyca od wielu pokoleń wykorzystywana jest w kuchni bliskowschodniej oraz śródziemnomorskiej. Stanowi ona podstawę pysznych falafeli oraz humusu. Niemniej jednak, niniejszy produkt możemy wykorzystać na wiele innych sposobów. Ciecierzyca doskonale komponuje się z warzywami, dlatego też możemy przygotować z jej dodatkiem pożywne leczo. Ponadto, prażona ciecierzyca stanowi idealny dodatek do świeżej sałatki. Warto również wiedzieć, iż szerokie zastosowanie w kuchni wegańskiej znajduje woda z puszki lub po gotowaniu ciecierzycy (znana pod nazwą aquafaba). Produkt ten stanowi doskonały zamiennik jajka. Jest również świetną bazą do przygotowywania zdrowych deserów. Na przykład, wegańskiej bezy lub musu czekoladowego.
PRZYGOTOWANIE:
Aby ugotować ciecierzycę należy odmierzyć szklankę ziarna i zalać ją zimną wodą w garnku i odstawić, na co najmniej 8 godzin. Najlepiej to zrobić wieczorem i pozostawić ją w wodzie na całą noc. Należy wybrać większy garnek lub naczynie, gdyż pod wpływem wody ciecierzyca napęcznieje. Rano należy ją odcedzić i wypłukać w zimnej wodzie. Następnie zalać ją kolejny raz zimną wodą i rozpocząć gotowanie. Ciecierzycę gotujemy pod przykryciem ok 60 min. Podczas gotowania można ją jedynie posolić. Ciecierzyca po ugotowaniu powinna być chrupiąca, ale nie miękka. Po ugotowaniu nadaje się do dalszej obróbki.
KRAJ POCHODZENIA: Argentyna / USA / Kanada / Turcja
Ciecierzyca od wielu pokoleń wykorzystywana jest w kuchni bliskowschodniej oraz śródziemnomorskiej. Stanowi ona podstawę pysznych falafeli oraz humusu. Niemniej jednak, niniejszy produkt możemy wykorzystać na wiele innych sposobów. Ciecierzyca doskonale komponuje się z warzywami, dlatego też możemy przygotować z jej dodatkiem pożywne leczo. Ponadto, prażona ciecierzyca stanowi idealny dodatek do świeżej sałatki. Warto również wiedzieć, iż szerokie zastosowanie w kuchni wegańskiej znajduje woda z puszki lub po gotowaniu ciecierzycy (znana pod nazwą aquafaba). Produkt ten stanowi doskonały zamiennik jajka. Jest również świetną bazą do przygotowywania zdrowych deserów. Na przykład, wegańskiej bezy lub musu czekoladowego.
PRZYGOTOWANIE:
Aby ugotować ciecierzycę należy odmierzyć szklankę ziarna i zalać ją zimną wodą w garnku i odstawić, na co najmniej 8 godzin. Najlepiej to zrobić wieczorem i pozostawić ją w wodzie na całą noc. Należy wybrać większy garnek lub naczynie, gdyż pod wpływem wody ciecierzyca napęcznieje. Rano należy ją odcedzić i wypłukać w zimnej wodzie. Następnie zalać ją kolejny raz zimną wodą i rozpocząć gotowanie. Ciecierzycę gotujemy pod przykryciem ok 60 min. Podczas gotowania można ją jedynie posolić. Ciecierzyca po ugotowaniu powinna być chrupiąca, ale nie miękka. Po ugotowaniu nadaje się do dalszej obróbki.
KRAJ POCHODZENIA: Argentyna / USA / Kanada / Turcja