Infolinia: 889 133 333
Mąka owsiana powstaje w wyniku zmielenia ziaren owsa, pochodzących z naturalnych upraw. Posiada kremowy kolor i lekko orzechowy posmak. Owies zaczął być uprawiany stosunkowo późno w porównaniu z pszenicą i jęczmieniem. Należy zwrócić uwagę, że ziarno owsa bez łuski posiada wartość odżywczą większą, niż pozostałe zboża. Mąkę owsianą charakteryzuje wysoka zawartość naturalnego błonnika oraz białka. W mące owsianej znajdują się węglowodany, flawonoidy, peptydy, saponiny, sterole oraz witaminy z grupy B. Ponadto mąka owsiana jest też źródłem minerałów takich jak: magnez, potas, selen, sód, wapń, miedź, cynk.

Błonnik pokrmowy poprawia perystaltykę jelit. Bezglutenowa wersja mąki dedykowana jest osobom z nietolerancją lub alergią na gluten.

Zawiera duże ilości błonnika, ważnego dla prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego i witamin z grupy B

W skład mąki owsianej bezglutenowej wchodzi mąka owsiana pełnoziarnista 100%.

Produkt bezglutenowy.

Mąka owsiana bezglutenowa przeznaczona jest głównie do wypieku pieczywa, blinów, placków i ciastek. Może być zamiennikiem mąki pszennej w diecie bezglutenowej.

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna: 1522kJ/368kcal
Tłuszcz (w tym kwasy tłuszczowe nasycone): 7 g
Węglowodany (w tym cukry): 60,5 g (1,1 g)
Błonnik: 8,3 g
Białko: 10,3 g
Sól: 0,003 g

Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, szczelnie zamknięte.

Newlsetter

Dopisz się do Newslettera i bądź na bieżąco!

Wróć do zakupów