Infolinia: 889 133 333
Tapioka nie ma wyczuwalnego smaku. Granulki tapioki są idealnym bazą deserów uwielbianych przez dzieci. Służą również do zagęszczania deserów lub mogą być ciekawym dodatkiem do sałatki owocowej. Popularne dzięki, dostępnej również u nas, "bubble tea" - napoju na bazie perełek tapioki.

PRZYGOTOWANIE: Kuleczki tapioki przed ugotowaniem należy namoczyć w wodzie lub mleku co skróci czas gotowania (około 2 godzin). Gotujemy ją zawsze bez przykrycia w dwa razy większej ilości wody lub mleka (np. 1 szklanka tapioki na 2 szklanki wody lub mleka), na małym ogniu, dopóki nie zmieni się w przezroczyste perełki.

Tapiokę możemy kupić pod postacią mąki lub granulek o różnej wielkości. Ze względu na swoje właściwości zagęszczające, znalazła ona szerokie zastosowanie w naszej kuchni podczas przygotowywania smacznych zup i sosów. Ponadto, tapioka często wykorzystywana jest do produkcji bezglutenowych deserów. Puding z tapioki z dodatkiem owoców stanowi prawdziwy smakołyk dla wszystkich osób, które zmagają się z problemem celiakii lub nietolerancji glutenu. Warto również wiedzieć, iż tapiokę z powodzeniem możemy użyć jako zamiennik dla tradycyjnej kaszy lub ziemniaków.

WARUNKI PRZECHOWYWANIA

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Kraj pochodzenia: Tajlandia.

Tapioka granulki skład: skrobia z manioku, woda

Newlsetter

Dopisz się do Newslettera i bądź na bieżąco!

Wróć do zakupów