Łuska babki jajowatej sprawdzi się doskonale jako dodatek do wszelkiego rodzaju półpłynnych potraw. Posiada bardzo neutralny smak i lekko zagęszczające właściwości. Można używać jej do przyrządzania owsianek, kaszek, musów i koktajlów. Sprawdzi się także jako dodatek do musli, jogurtów i kefirów.
Dzienna dawka łuski babki jajowatej to około 8-12 g. Produkt należy spożywać z dużą ilością płynnego lub półpłynnego pożywienia. Przy określaniu dziennej porcji warto wziąć pod uwagę całokształt diety oraz ilość błonnika pokarmowego, jaką spożywamy z innych źródeł.
Składniki: łupina (łuska) nasienia babki jajowatej
Wartość odżywcza | W 100g produktu | % RWS (Referencyjne Wartości Spożycia |
---|---|---|
Wartość energetyczna /energia/ |
722 kJ/180 kcal | 9% |
Tłuszcz | <0,5g | <1% |
W tym | ||
Kwasy tłuszczowe nasycone (kwasy nasycone) |
<0,1g | <1% |
Węglowodany | 0,9 g | 0,4% |
W tym | ||
Cukry | 0,6 g | 0,7% |
Białko | 1,1 g | 2,2% |
Sól | 0,05 g | <1% |
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.