Jak używać kwasku cytrynowego w kuchni?
Jest to powszechny dodatek używany w celu zakwaszania potraw i różnego rodzaju przetworów. Może również świetnie zastąpić sok z cytryny. W tym celu należy go połączyć z wodą. Stanowi niezastąpiony składnik domowych konfitur, dżemów, deserów. Używany jest nie tylko do słodkich, ale także wytrawnych potraw. Możesz wykorzystać go do regulowania kwasowości sałatek. Świetnie komponuje się z warzywami i owocami, które dzięki niemu zachowują swój naturalny kolor i nie ciemnieją. Kwasek cytrynowy może przydać się także podczas gotowania zup oraz produkcji domowych soków.
Inne zastosowanie
Kwasek cytrynowy znalazł szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym jako środek konserwujący i stabilizujący. Wykorzystuje się go do produkcji napojów, soków, win, owoców kandyzowanych. Zapobiega ciemnieniu i działa zakwaszająco. Wchodzi w reakcję z jonami metali, więc wykorzystywany jest także jako stabilizator olejów. Kwasek cytrynowy znajduje zastosowanie także w przemyśle metalurgicznym jako środek czyszczący przed spawaniem lub nakładaniem powłok ochronnych. Służy także do usuwania z aparatury laboratoryjnej kamienia mlecznego, osadu z białka, tłuszczu, soli mineralnych. Dlatego też jest cenioną substancją w przemyśle mleczarskim. Docenia go także przemysł farmakologiczny. Jest środkiem dodawanym do tabletek, wywołującym efekt musowania. Kwasek cytrynowy znajduje także zastosowanie w gospodarstwie domowych. Można go wykorzystać jako odkamieniacz oraz środek czyszczący. Funkcja kwasku cytrynowego w kosmetyce jest nieoceniona z uwagi na właściwości rozjaśniające. Stanowi składnik wielu kremów, płukanek do włosów, wybielaczy do paznokci. Należy jednak pamiętać, że zbyt duże ilości kwasku cytrynowego nakładane na twarz spowodują podrażnienie i nadmierne łuszczenie się naskórka. Kwasek cytrynowy może także wywoływać podrażnienie oczu, dlatego też należy używać go zewnętrznie z dużą ostrożnością.
Wzór chemiczny C6H8O7•H2O
Gatunek: dla przemysłu spożywczego.