Produkty powiązane
Naczynie do kiełkowania - kiełkownica Bio-NaturaBrokuł nasiona na kiełki 10g TORAF
Przygotowanie kiełków:
- naturalne źródło zdrowia i witalności
- wysoka zawartość witaminy C, A, B1, B2, PP oraz mikroelementów (wapnia, żelaza, fosforu, magnezu)
- bogate źródło przeciwutleniaczy
- wysoka zawartość sulforafanu - związku wspomagającego usuwanie z organizmu toksyn i substancji rakotwórczych (200 razy wyższe stężenie niż w samym brokule)
- pikantny, wyrazisty smak
Przygotowanie kiełków:
- Produkcja kiełków w domu jest bardzo prosta do wykonania przy użyciu kiełkownicy. Postępując zgodnie z instrukcją obsługi kiełki są gotowe do spożycia po upływie 3-6 dni. Kiełkownica umożliwia jednoczesną uprawę 3 rodzajów kiełków.
- Inną metodą produkcji kiełków jest ich produkcja w słoiku. W tym celu należy wypłukać nasiona, następnie przesypać je do wcześniej wyparzonego naczynia i zalać przegotowaną letnią wodą. Moczyć przez kilka godzin, następnie zlać wodę, nasiona wypłukać, naczynie nakryć gazą, obwiązać i odstawić w ciepłe (18-22°C), nienasłonecznione miejsce. W tym czasie kiełki należy przepłukiwać 2 razy dziennie wodą. Kiełki są gotowe do spożycia przy długości ok. 2-3 cm, po 3-6 dniach.