Infolinia: 889 133 333
Błonnik to naturalny produkt, oporny na działanie enzymów trawiennych człowieka. Zadaniem błonnika jest „przemieszczanie się” po całym organizmie i usuwanie z niego elementów przemiany materii.

Babka płesznik to mało znana w naszych stronach roślina tradycyjnie uprawiana głównie w basenie Morza Śródziemnego. To mały krzew o wysokości nieprzekraczającej 30cm z małymi i owłosionymi listkami. W kuchni oraz dietetyce znalazły zastosowanie nasiona babki płesznik, cechujące się nadzwyczaj dużą zawartością śluzu oraz błonnika pokarmowego.

Babka płesznik – zastosowanie
Napary z babki płesznik stanowią doskonały sposób na dostarczenie odpowiednich ilości błonnika pokarmowego z naturalnych źródeł. Odpowiednią porcję, czyli najczęściej 1-2 łyżeczki nasion, należy namoczyć w przegotowanej wodzie, mleku, soku lub dowolnych innym napoju. Babka płesznik sprawdzi się również jako dodatek do jogurtów lub owsianek.

Oczywiście nie można zapomnieć o dobroczynnym wpływie babki płesznik na skórę. Okłady sporządzić można zalewając nasiona niewielką ilością przegotowanej wody. Już po chwili babka spęcznieje i domowa maseczka będzie gotowa do użycia.

Zalecana dzienna dawka babki płesznik do spożycia:

- dla dorosłych: 25-40g

- dla dzieci w wieku 6-12 lat: 12-25g

Całość powinna być rozłożona na trzy dawki. Można zalewać wodą, sokiem, mlekiem, a nawet dodać do zupy. Zamieszać i od razu wypić. Najlepiej spożywać na trzy godziny przed posiłkiem i bezpośrednio po posiłku, ponieważ w ten sposób w znacznym stopniu zwiększa uczucie sytości.

KRAJ POCHODZENIA: POLSKA

Newlsetter

Dopisz się do Newslettera i bądź na bieżąco!

Wróć do zakupów