• Sparta Medicinal oliwa extra virgin ultra high phenolic „White Label" BIO (NMR: Suma 3083mg/kg , Index D1 2795mg/kg)

Symbol: 5214001332250
1636.83
szt. Do przechowalni
Opinie
Cena przesyłki 9.99
Orlen paczka 9.99
InPost Paczkomaty 15
InPost Kurier 15
Punkt Odbioru DPD 15.9
Kurier DPD 21
Dostępność Mało

Zamówienie telefoniczne: 889133333

Ze względu na bardzo ograniczoną dostępność prosimy o wcześniejszą rezerwację na sezon zbiorów 2025/2026 Sparta Medicinal „White Label" 250 ml - sezon 2025/2026 Sparta Medicinal „White Label" to wyjątkowa oliwa klasy Ultra High Phenolic Olive Oil - produkt z pogranicza żywności i nutraceutyku, o rekordowo wysokiej zawartości bioaktywnych polifenoli. Najświeższe badania rezonansem magnetycznym NMR (wrzesień 2025), przeprowadzone przez Uniwersytet Narodowy i Kapodistriański w Atenach we współpracy z World Olive Center for Health, potwierdzają, że jest to najbogatsza fenolowo oliwa świata, szczególnie pod względem bioaktywnego indexu D1 (suma oleocanthalu i oleaceiny). Charakteryzuje się bardzo intensywnym, pikantno-gorzkim smakiem i potężnym efektem biologicznym, potwierdzonym badaniami naukowymi. Metodologia badania NMR Analiza została wykonana metodą ¹H quantitative Nuclear Magnetic Resonance (qNMR), opisaną przez Karkoula, Magiatis et al., J. Agric. Food Chem., 2012. Metoda ta pozwala bezpośrednio, ilościowo oznaczyć kluczowe fenole: oleocanthal, oleacein, ligstroside i oleuropein aglycon, bez potrzeby ekstrakcji chemicznej. Z uzyskanych wyników obliczany jest Index D1 - suma oleocanthalu i oleaceiny, uznawana za najlepszy wskaźnik bioaktywności przeciwzapalnej i neuroprotekcyjnej oliwy. Badania przeprowadził Uniwersytet Ateński, Wydział Farmacji - zespół, który opracował metodologię NMR stosowaną przez WOCH. Jak czytać certyfikat NMR Oleocanthal (1978 mg/kg) - fenol o działaniu przeciwzapalnym, analog naturalnego ibuprofenu, hamujący enzymy COX-1 i COX-2. Oleacein (816 mg/kg) - najsilniejszy znany antyoksydant występujący w oliwie, pochodna hydroksytyrozolu. Index D1 (Oleocanthal + Oleacein): 2795 mg/kg - kluczowy wskaźnik bioaktywności, ponad 13× wyższy niż średnia światowa. Łączna zawartość polifenoli: 3083 mg/kg - wartość ponad 10× wyższa od progu „Health Claim" (250 mg/kg zgodnie z UE 432/2012). 20 g oliwy dostarcza 61,66 mg fenoli - ponad 10-krotność minimum wymaganego do uznania oświadczenia zdrowotnego EFSA. Dlaczego jest wyjątkowa Najwyższe na świecie stężenie fenoli bioaktywnych oznaczonych metodą NMR. Badania potwierdzają całkowity brak pozostałości pestycydów, herbicydów i mikroplastiku. Roczna zdolność jej wytworzenia (ok. 100 butelek) jest indywidualnie certyfikowana przez WOCH i Uniwersytet Ateński. Oliwki pochodzą z dzikich drzew z regionu Lykovouni (Argielia, Lakonia), zbieranych ręcznie w pierwszych dniach października. Oliwa przechowywana jest w kontrolowanej temperaturze 14-16°C i butelkowana w warunkach ochronnych z użyciem gazu obojętnego (argon). Parametry analizy NMR (wrzesień 2025 - zbiór 2025/2026) Oleocanthal: 1978 mg/kg Oleacein: 816 mg/kg Index D1: 2 795 mg/kg Łączna zawartość polifenoli: 3 083 mg/kg Pochodne tyrozolu: 2 199 mg/kg Pochodne hydroksytyrozolu: 883 mg/kg Interpretacja wyników Według klasyfikacji World Olive Center for Health, oliwy o zawartości fenoli powyżej 1000 mg/kg otrzymują oznaczenie złote (Χρυσή). Sparta Medicinal Green Label, z wynikiem 3443 mg/kg i D1 = 2941 mg/kg, znajduje się w ścisłej czołówce światowej pod względem fenolowego potencjału terapeutycznego. To produkt zaliczany do kategorii medicinal EVOO, stosowany w badaniach klinicznych nad neuroprotekcją i stanami zapalnymi (m.in. protokół Nemechek, Bredesen). Rekomendowane dawkowanie Ze względu na wyjątkowo wysoką zawartość polifenoli, zalecane jest mikro-dawkowanie: 1-5 ml dziennie (ok. ½-1 łyżeczka) - najlepiej rano na czczo lub przed snem. W tak małej objętości dostarcza się ilość fenoli porównywalną z 20-30 g zwykłej oliwy extra virgin. Dłuższe stosowanie w małych dawkach wspiera naturalne mechanizmy przeciwzapalne, oksydacyjne i neuroprotekcyjne organizmu. Przechowywanie i wysyłka Oliwa przechowywana jest w lodówce do wina w kontrolowanej temperaturze 14-16 °C. Wysyłana w opakowaniu termicznym z wkładem chłodzącym.  Certyfikaty i kontrole jakości University of Athens - Faculty of Pharmacy: potwierdzenie najwyższej zawartości polifenoli (2025) World Olive Center for Health: certyfikat C2526-00032 (02.10.2025) TÜV Nord: certyfikat ekologicznego producenta Food Allergens Lab: brak pozostałości pestycydów i metali ciężkich Producent: Sparta Medicinal
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia