Infolinia: 889 133 333
Zakwaska Probio jogurt  zawiera największą ilość kultur bakterii ze wszystkich zakwasek tej firmy i została opracowana z myślą o wzmocnieniu symbiotycznego działania kultur. W skład zakwaski wchodzą następujące bakterie: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis, Lactococcus lactis ssp. Cremoris, Lactococcus lactis ssp. Lactis, Lactococcus lactis ssp. lactis var. diacetylactis.

Zakwaska Probio jogurt pozwala na przygotowanie smacznego i zdrowego jogurtu domowego bez zbędnych dodatków, takich jak zagęstniki, mleko w proszku, barwniki czy cukier.
Jogurt uzyskany z zakwaski zawiera duże stężenie aktywnych kultur bakterii, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy i trawienie. Zakwaska Probio jogurt  jest polecana dla osób w każdym wieku (w tym dla dzieci od 1 roku życia), a szczególnie dla tych, którzy chcą wprowadzić do diety produkty bogate w laktobakterie i bifidobakterie lub potrzebują dostarczyć żywej flory bakteryjnej np. po leczeniu czy antybiotykoterapii.

Aby przygotować jogurt z zakwaski Probio jogurt VIVO należy postępować według następujących kroków :

1. Wypełnić buteleczkę zawierającą sproszkowaną zakwaskę do połowy mlekiem o temperaturze pokojowej i wstrząsnąć ją do całkowitego rozpuszczenia proszku.
2. Przygotować 1 lub 2 litry mleka pasteryzowanego o temperaturze 37-40 stopni C (jeśli używa się mleka świeżego należy je wcześniej zagotować i schłodzić).
3. Dodać rozpuszczoną zakwaskę do mleka i wymieszać dokładnie.
4. Przełożyć mieszankę do czystych naczyń (np. słoików) i szczelnie je zamknąć.
5. Umieścić naczynia z mieszanką w ciepłym miejscu (np. piekarniku wyłączonym ale nagrzanym) na około 8 godzin lub dłużej (im dłużej tym gęstszy będzie jogurt).
6. Po upływie czasu przenieść naczynia z jogurtem do lodówki i schłodzić przed spożyciem.

Zakwaska Probio jogurt VIVO jest dostępna w kartonikach zawierających 2 sztuki buteleczek z proszkiem o masie netto 1 g każda.


Zakwaski służą do przygotowania jogurtu w domu co daje gwarancję naturalności produktu. Do jego zrobienia wystarczy stalowy garnek lub słoik. Najlepszy jogurt wychodzi na mleku 3,2% lub pełnotłustym.



Probio jogurt polecany jest dla:

- dla chcących wprowadzić do diety produkty bogate w laktobakterie i bifidobakterie;

- dla osób w każdym wieku w diecie codziennej;

- dla dzieci od 1 roku życia;

- po leczeniu, antybiotykoterapii.

1 fiolka zawiera 1 g zakwaski, która służy do ukwaszenia od 1 do 3 litrów mleka.


SKŁAD:

Maltodekstryna, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaris, Lactobacillus acidophilus (2 szczepy), Bifidobacterium lactis (2 szczepy), Lactobacillus casei, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus paracasei, Bifidobacterium infantis


Wartości odżywcze w 100g gotowego jogurtu na bazie mleka 2% tłuszczu:
  • Wartość energetyczna: 242 kJ / 58 kcal
  • Tłuszcz: 2 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,4 g
  • Węglowodany: 5,9 g - w tym cukry: 5,6 g
  • Białko: 4 g
  • Sól: 0,13 g

Najlepiej użyć pełnotłuste mleko (krowie, kozie), a w przypadku mlek roślinnych np. migdałowego, sojowego zapoznaj się z przepisem. Jogurt można przygotować również w jogurtownicy lub thermomixie – zgodnie z instrukcją dla tych urządzeń.

Warunki przechowywania: w temperaturze +2 do +8°C przez 12 miesięcy. Możliwy okres transportu w temperaturze do +30°C do 10 dni.

Newlsetter

Dopisz się do Newslettera i bądź na bieżąco!

Wróć do zakupów