Infolinia: 889 133 333
Gojnik suszony krojone liście 100g

Gojnik suszony zazwyczaj spożywa się w formie naparu lub odwaru. Lepiej wybierać zasuszone ziele, które ma więcej wartości niż gojnik dostępny w formie sproszkowanej. Napój z gojnika można pić bez dodatków, ale doskonale komponuje się również z dodatkiem miodu i cytryny lub mięty. Poniżej znajdziesz przepis na aromatyczną herbatkę górską.

Do przygotowania herbatki z gojnika potrzebne są jedynie dwa składniki: od jednej do dwóch łyżeczek ziela oraz gorąca woda. Susz zalany wrzątkiem należy pozostawić pod przykryciem na około 5 do 10 minut. Po tym czasie jest gotowy do spożycia. Innym sposobem jest gotowanie ziela w wodzie. Gdy zacznie wrzeć, należy odczekać około 3 minut i wyłączyć ogień. Napój można spożywać na ciepło, ale doskonale smakuje również po przestudzeniu. Zaleca się regularne spożywania jednej filiżanki herbatki raz dziennie. W stanach przeziębienia i osłabienia organizmu można pić do trzech filiżanek dziennie.



Substancje aktywne zawarte w suszonym gojniku pozytywnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Mogą przyczynić się do wzmocnienia odporności i przyspieszyć leczenie różnego rodzaju infekcji. Herbatka z gojnika suszonego zalecana jest przy przeziębieniu, anginie oraz w trakcie ogólnego osłabienia organizmu. Z uwagi na wysoką zawartość żelaza napar z szałwii libańskiej stosowany jest pomocniczo w leczeniu niedokrwistości. Roślina wykazuje także dobroczynne działanie dla układu pokarmowego, stosuje się ją w problemach trawiennych i zaburzeniach żołądkowo-jelitowych. Napar z gojnika pomoże w walce z ogólnym wyczerpaniem i zmęczeniem, doda energii i witalności.

Newlsetter

Dopisz się do Newslettera i bądź na bieżąco!

Wróć do zakupów