
Produkty powiązane

Babka płesznik pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Wysokość pojedynczego krzewu nie przekracza 30 cm, łodygi są rozgałęzione, a liście małe i delikatnie "owłosione". Z ich kątów wyrastają drobne, jasnobrunatne kwiaty zebrane w niewielkie skupiska. W Polsce występuje bardzo rzadko, najczęściej można ją spotkać w prywatnych uprawach.
Napary z babki płesznik stanowią doskonały sposób na dostarczenie odpowiednich ilości błonnika pokarmowego z naturalnych źródeł.
przygotowanie:
Odpowiednią porcję, czyli najczęściej 1-2 łyżeczki nasion, należy namoczyć w przegotowanej wodzie, mleku, soku lub dowolnych innym napoju.
Babka płesznik sprawdzi się również jako dodatek do jogurtów lub owsianek.
Oczywiście nie można zapomnieć o dobroczynnym wpływie babki płesznik na skórę. Okłady sporządzić można zalewając nasiona niewielką ilością przegotowanej wody. Już po chwili babka spęcznieje i domowa maseczka będzie gotowa do użycia.
Zalecana dzienna dawka babki płesznik do spożycia:
- dla dorosłych: 25-40g
- dla dzieci w wieku 6-12 lat: 12-25g
Całość powinna być rozłożona na trzy dawki. Można zalewać wodą, sokiem, mlekiem, a nawet dodać do zupy. Zamieszać i od razu wypić. Najlepiej spożywać na trzy godziny przed posiłkiem i bezpośrednio po posiłku, ponieważ w ten sposób w znacznym stopniu zwiększa uczucie sytości.
Babka płesznik cechuje się niską kalorycznością. 100g nasion to niecałe 300 kalorii. Zawiera niewielkie ilości tłuszczów oraz dużo białka. Dzięki temu może stanowić doskonałe urozmaicenie diety wegan i wegetarian. Najcenniejszą wartością babki płesznik jest jednak bardzo wysoka zawartość błonnika pokarmowego, szacowana na ponad 50g na 100g produktu.
Napary z babki płesznik stanowią doskonały sposób na dostarczenie odpowiednich ilości błonnika pokarmowego z naturalnych źródeł.
przygotowanie:
Odpowiednią porcję, czyli najczęściej 1-2 łyżeczki nasion, należy namoczyć w przegotowanej wodzie, mleku, soku lub dowolnych innym napoju.
Babka płesznik sprawdzi się również jako dodatek do jogurtów lub owsianek.
Oczywiście nie można zapomnieć o dobroczynnym wpływie babki płesznik na skórę. Okłady sporządzić można zalewając nasiona niewielką ilością przegotowanej wody. Już po chwili babka spęcznieje i domowa maseczka będzie gotowa do użycia.
Zalecana dzienna dawka babki płesznik do spożycia:
- dla dorosłych: 25-40g
- dla dzieci w wieku 6-12 lat: 12-25g
Całość powinna być rozłożona na trzy dawki. Można zalewać wodą, sokiem, mlekiem, a nawet dodać do zupy. Zamieszać i od razu wypić. Najlepiej spożywać na trzy godziny przed posiłkiem i bezpośrednio po posiłku, ponieważ w ten sposób w znacznym stopniu zwiększa uczucie sytości.
Babka płesznik cechuje się niską kalorycznością. 100g nasion to niecałe 300 kalorii. Zawiera niewielkie ilości tłuszczów oraz dużo białka. Dzięki temu może stanowić doskonałe urozmaicenie diety wegan i wegetarian. Najcenniejszą wartością babki płesznik jest jednak bardzo wysoka zawartość błonnika pokarmowego, szacowana na ponad 50g na 100g produktu.