Infolinia: 889 133 333
Suszone pomidory, w odróżnieniu do innych warzyw, nie są pozbawione cennych właściwości zdrowotnych. Suszenie nie powoduje utraty witamin i minerałów, zawartych w pomidorach.

Pomidory to jedne z najczęściej spożywanych przez nas warzyw. Nic w tym dziwnego, w końcu są one nie tylko smaczne, ale również łatwo dostępne. Mimo faktu, iż Polacy chętnie sięgają po wszelkiego rodzaju przeciery oraz soki pomidorowe, nadal stosunkowo rzadko wykorzystują w swojej kuchni suszoną odmianę niniejszych warzyw. Wielka szkoda! Albowiem to właśnie suszone pomidory zawierają w swoim składzie ogromną ilość składników odżywczych, witamin i minerałów, które przyczyniają się do poprawy naszego samopoczucia. Ponadto, wprowadzenie ich do zrównoważonej diety może istotnie wpływać na zmniejszenie ryzyka rozwoju nowotworów prostaty w przyszłości.

Suszone pomidory przywędrowały do nas nieco później niż ich świeża postać. Na pomysł ich przetwarzania wpadli Włosi, którzy chcieli zatrzymać smak tych niezwykłych owoców na dłużej. W tradycyjnej kuchni, soczyste, dojrzałe pomidory suszone są bezpośrednio na słońcu. Zdarza się, iż zostają one delikatnie oprószone solą, aby w ten sposób je zakonserwować. Obecnie w sklepach możemy dostrzec różne rodzaje suszonych pomidorów. Jedne z nich znajdują się w zalewie z oleju rzepakowego, inne w zalewie z oliwy z oliwek, czy oleju słonecznikowego. Niemniej jednak, warto wiedzieć, iż pomidory te dostępne są również w formie suchej, którą możemy modyfikować na wiele różnych sposobów.


Składniki: Pomidory suszone, sól

Newlsetter

Dopisz się do Newslettera i bądź na bieżąco!

Wróć do zakupów