Pieprz cayenne posiada właściwości przeciwzapalne. Hamuje działanie neuropeptydu, który powoduje powstawanie stanów zapalnych.
Pieprz cayenne stosujemy zazwyczaj w niewielkich ilościach. Warto jednak wiedzieć, iż zawiera on w swoim składzie bogaty zestaw składników odżywczych. W 100g produktu znajdziemy około 318 kalorii. Ponadto, przyprawa ta zwiera w swoim składzie cenne białko, tłuszcz, węglowodany oraz błonnik. Co ciekawe, pieprz cayenne jest również doskonałym źródłem witamin i minerałów. Dlatego też, warto wprowadzić go do zrównoważonej diety, jeżeli nie istnieją ku temu żadne wyraźne przeciwwskazania.
Pieprz cayenne jest dobrze znaną przyprawą, szczególnie w gronie tych osób, które dbają o zdrowy i smukły wygląd sylwetki. Pozyskiwany z ostrej papryczki proszek, w zaledwie kilka chwil jest w stanie nadać potrawom ostry smak oraz wyrazisty aromat. Niemniej jednak, to nie ze względu na swoje walory smakowe, lecz przede wszystkim właściwości zdrowotne, pieprz cayenne znalazł powszechne uznanie w gronie dietetyków i miłośników fitoterapii. Okazuje się, że wprowadzenie tej przyprawy do zrównoważonej diety może sprzyjać zwiększaniu efektywności zastosowanych metod odchudzania. Ponadto, produkt ten wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe.
Pieprz cayenne to powszechnie stosowana przyprawa, która wytwarzana jest ze specjalnej odmiany ostrej papryki (Capsicum Frutescens). Warzywo to w naturalnych warunkach występuje na terenie Ameryki Środkowej. Niemniej jednak, liczne uprawy niniejszej papryki możemy również spotkać w Pakistanie, Indiach oraz w niektórych stanach USA. Chociaż w większości krajów produkt ten dostępny jest w formie mielonego proszku pozyskiwanego z suszonych papryczek, w niektórych miejscach można kupić go również w formie świeżej papryki. Przyprawa ta charakteryzuje się zarówno intensywnym smakiem, jak i aromatem. Wszystko to za sprawą zawartej w niej kapsaicyny. Ostrość pieprzu cayenne plasuje się niżej niż papryczki chili. Skala, dzięki której jesteśmy w stanie ocenić poziom ostrości przyprawy wyrażana jest w jednostkach SHU (Scoville Heat Units). Wyrażają one skalę zawartości kapsaicyny w papryczkach. Pieprz cayenne osiąga wynik od 30 000 do 50 000 SHU i mimo, że nie jest tak ostry jak popularne meksykańskie habanero, może powodować dyskomfort, a nawet podrażnienia w obrębie jamy ustnej.
Pieprz cayenne stosujemy zazwyczaj w niewielkich ilościach. Warto jednak wiedzieć, iż zawiera on w swoim składzie bogaty zestaw składników odżywczych. W 100g produktu znajdziemy około 318 kalorii. Ponadto, przyprawa ta zwiera w swoim składzie cenne białko, tłuszcz, węglowodany oraz błonnik. Co ciekawe, pieprz cayenne jest również doskonałym źródłem witamin i minerałów. Dlatego też, warto wprowadzić go do zrównoważonej diety, jeżeli nie istnieją ku temu żadne wyraźne przeciwwskazania.
Pieprz cayenne jest dobrze znaną przyprawą, szczególnie w gronie tych osób, które dbają o zdrowy i smukły wygląd sylwetki. Pozyskiwany z ostrej papryczki proszek, w zaledwie kilka chwil jest w stanie nadać potrawom ostry smak oraz wyrazisty aromat. Niemniej jednak, to nie ze względu na swoje walory smakowe, lecz przede wszystkim właściwości zdrowotne, pieprz cayenne znalazł powszechne uznanie w gronie dietetyków i miłośników fitoterapii. Okazuje się, że wprowadzenie tej przyprawy do zrównoważonej diety może sprzyjać zwiększaniu efektywności zastosowanych metod odchudzania. Ponadto, produkt ten wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe.
Pieprz cayenne to powszechnie stosowana przyprawa, która wytwarzana jest ze specjalnej odmiany ostrej papryki (Capsicum Frutescens). Warzywo to w naturalnych warunkach występuje na terenie Ameryki Środkowej. Niemniej jednak, liczne uprawy niniejszej papryki możemy również spotkać w Pakistanie, Indiach oraz w niektórych stanach USA. Chociaż w większości krajów produkt ten dostępny jest w formie mielonego proszku pozyskiwanego z suszonych papryczek, w niektórych miejscach można kupić go również w formie świeżej papryki. Przyprawa ta charakteryzuje się zarówno intensywnym smakiem, jak i aromatem. Wszystko to za sprawą zawartej w niej kapsaicyny. Ostrość pieprzu cayenne plasuje się niżej niż papryczki chili. Skala, dzięki której jesteśmy w stanie ocenić poziom ostrości przyprawy wyrażana jest w jednostkach SHU (Scoville Heat Units). Wyrażają one skalę zawartości kapsaicyny w papryczkach. Pieprz cayenne osiąga wynik od 30 000 do 50 000 SHU i mimo, że nie jest tak ostry jak popularne meksykańskie habanero, może powodować dyskomfort, a nawet podrażnienia w obrębie jamy ustnej.