Lubczyk znany jest od czasów starożytnych, kiedy to Grecy i Rzymianie stosowali go, jako lekarstwo na dolegliwości układu oddechowego, moczowego i pokarmowego.
Lubczyk suszony możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Dorzucenie go do zup i sosów skutecznie wzmocni ich aromat. Bez przeszkód można dodawać go do domowego masła ziołowego z czosnkową nutą. Warto również wiedzieć, że lubczyk doskonale podkreśla smak pasztetów, past warzywnych oraz pulpetów (nawet tych wegańskich). Ponadto, warto dodać go do domowych nalewek, a nawet herbaty rozgrzewającej.
Zastosowanie w kuchni:
• Lubczyk wyglądem, smakiem i zapachem przypomina selera. W kuchni jest stosowany do wytwarzania popularnej przyprawy- maggi.
• Świeże liście lubczyku są dodawane do zup, w tym rosołu.
• Niektórzy używają łodyg lubczyku, podobnie jak łodyg selera naciowego, do surówek i sałatek.
• Rozdrobnione nasiona lubczyku są dodawane, w kuchni angielskiej, do chleba i ciast.
• Lubczyk jest stosowany do produkcji kostek bulionowych, a w przemyśle alkoholowym, do aromatyzowania wódki i likierów.
Lubczyk, już do wieków jest wykorzystywany w najrozmaitszych dziedzinach życia. Używany jest przede wszystkim w kulinariach, ziołolecznictwie i kosmetyce.
Lubczyk suszony możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Dorzucenie go do zup i sosów skutecznie wzmocni ich aromat. Bez przeszkód można dodawać go do domowego masła ziołowego z czosnkową nutą. Warto również wiedzieć, że lubczyk doskonale podkreśla smak pasztetów, past warzywnych oraz pulpetów (nawet tych wegańskich). Ponadto, warto dodać go do domowych nalewek, a nawet herbaty rozgrzewającej.
Zastosowanie w kuchni:
• Lubczyk wyglądem, smakiem i zapachem przypomina selera. W kuchni jest stosowany do wytwarzania popularnej przyprawy- maggi.
• Świeże liście lubczyku są dodawane do zup, w tym rosołu.
• Niektórzy używają łodyg lubczyku, podobnie jak łodyg selera naciowego, do surówek i sałatek.
• Rozdrobnione nasiona lubczyku są dodawane, w kuchni angielskiej, do chleba i ciast.
• Lubczyk jest stosowany do produkcji kostek bulionowych, a w przemyśle alkoholowym, do aromatyzowania wódki i likierów.
Lubczyk, już do wieków jest wykorzystywany w najrozmaitszych dziedzinach życia. Używany jest przede wszystkim w kulinariach, ziołolecznictwie i kosmetyce.