Infolinia: 889 133 333
Liść laurowy jest aromatyczną przyprawą pochodzącą z rejonu Morza Śródziemnego, używaną powszechnie w kuchni śródziemnomorskiej.
Stosowany do przyprawiania mięs, zup i sosów.

Nazwa pochodzi z mitologii greckiej od imienia nimfy Laury, w której zakochany był bóg Apollo. Nimfa Dafne (Laura po łacińsku) była córką Ojca rzeki Pinejosa i Matki ziemi Gai. Zakochał się w niej bóg Apollo, jednak nimfa nie odwzajemniła uczucia i unikała jego zalotów. Dafne poprosiła o pomoc matkę Geę. Kiedy Apollo objął Dafne, ta zamieniła się w drzewo laurowe. Apollo pogrążony w smutku, urwał gałązkę z drzewa laurowego, uplótł z niej wieniec i przyozdobił nią głowę. Odtąd liść laurowy stał się świętą rośliną Apollona. Liść laurowy uprawiany był w starożytnym Rzymie i Grecji. Wieńcami z liści laurowych dekorowano skronie zwycięzców olimpijskich.

Zastosowanie:
Napary z liści laurowych poprawiają krążenie krwi, chronią wątrobę, działają żółciopędnie, pomaga w trawieniu
Liść laurowy zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2 i chorób serca (według badań zaleca się spożywanie przez 30 dni 2-3 liście dziennie).
Polepsza wyniki glukozy oraz cholesterolu w krwi.
Działa odprężająco, pobudzająco i antyoksydacyjnie
Zawiera olejki eteryczne bogate w tlenki (cyneol) fenolu, metylu, etery (estragol, engenol), pektyny, garbniki, żywice, gorzką substancję (lakton)


Składniki: Liście laurowe* (laurus nobilis) *certyfikowany produkt rolnictwa ekologicznego, Rolnictwo UE

Producent: Greco

Newlsetter

Dopisz się do Newslettera i bądź na bieżąco!

Wróć do zakupów