Infolinia: 889 133 333
Czosnek niedźwiedzi stosowany jest w medycynie naturalnej na przeziębienia i wzmocnienie odporności. “Dziki” czosnek może pomóc w oczyszczeniu organizmu. Powszechnie znany jest z właściwości wspomagających trawienie.

Chociaż zarówno niezwykły smak, jak i właściwości lecznicze czosnku niedźwiedziego znane są ludzkości już od wielu pokoleń, nadal stosunkowo rzadko wykorzystujemy niniejszą roślinę w codziennej kuchni. Warto jednak wiedzieć, iż skrywa ona w sobie niezwykłe bogactwo cennych dla zdrowia składników, które mogą przyczynić się do poprawy funkcjonowania naszego organizmu. Dzięki związkom siarki w nim zawartym, czosnek niedźwiedzi może wspomagać profilaktykę chorób nowotworowych. Ponadto, jest on stosowany w ziołolecznictwie zakażeń o charakterze grzybiczym.

Czosnek niedźwiedzi znajduje szerokie zastosowanie w polskiej kuchni. Z powodzeniem możemy stosować go zarówno podczas przygotowywania dań mięsnych, jak i rybnych. Ponadto, przyprawa ta świetnie sprawdzi się w połączeniu ze świeżymi oraz pieczonymi warzywami. Dlatego też, bez przeszkód możemy dodawać ją do licznych sosów, zapiekanek, a nawet pasztetów wegetariańskich. Dodatkowo, czosnek niedźwiedzi dobrze komponuje się ze smakiem suszonych pomidorów, twarożku i oliwy z oliwek. Połączenie czosnku z oliwą idealnie podkreśli smak soczystych sałatek, a nawet domowego makaronu. Zaleca się dodawać czosnek niedźwiedzi do: zup, sosów, sałatek, jajecznicy, kanapek oraz pieczonych i gotowanych potraw.

Produkt ten wykorzystuje się również do przygotowania różnych past. Za każdym razem wprowadza on nutkę magii do przyrządzanych potraw i sprawia, że spożywanie dań jest czystą przyjemnością.

Newlsetter

Dopisz się do Newslettera i bądź na bieżąco!

Wróć do zakupów