- Cynamon używany jest do przyprawiania potraw słodkich z przede wszystkim z ryżu, zapiekanych jabłek lub szarlotki, wina i piwa grzanego lub ponczu.
- Niewielkie ilości cynamonu służą do aromatyzowania gulaszu i baraniny, a także coraz częściej do gotowanych
- Dobry gatunkowo produkt sprzedawany w postaci lasek cynamonu.
Jest to jedna z tych przypraw, która ma najdłuższą historię. Cynamon stosowali już starożytni Grecy, Rzymianie i Egipcjanie. Doceniali nie tylko jego walory smakowe, ale przekonali się także o jego prozdrowotnych właściwościach. W czasach starożytnych niezwykle popularny był syrop z kory cynamonowca, który nadawał ciału boski kolor i wzmacniał organizm. W Egipcie był wykorzystywany także do balsamowania zwłok. Rzymianie wierzyli, że cynamon potrafi uzdrowić nie tylko ciało, ale i duszę, dlatego też okadzali nim mieszkania, by wypędzić złe duchy. Starożytni stosowali tą przyprawę w celu łagodzenia kaszlu i innych dolegliwości towarzyszących przeziębieniu ze względu na jego właściwości rozgrzewające. W medycynie chińskiej zalecano stosowanie cynamonu w bólach menstruacyjnych oraz problemach trawiennych.