Infolinia: 889 133 333
Bazylia jest wspaniałą rośliną aromatyczną, szczególnie docenianą w kuchni śródziemnomorskiej. Jest rośliną, której nigdy nie brakowało w ogrodach i na balkonach greckiej prowincji, ale także w miastach.

Bazylię stosuje się jako przyprawę, dzięki jej mocnemu i charakterystycznemu zapachowi już od czasów starożytnych w Grecji i Rzymie. Rzymianie sprowadzili bazylie z terenów tropikalnej Azji. Teofrast i Pedanios Dioskurydes często odnoszą się do bazylii w swoich pismach.

Nazwa bazylii pochodzi od greckiego słowa „basileus” i oznacza król. Bazylia śródziemnomorska, zwana inaczej grecką lub górską ma mniejsze liście od odmiany azjatyckiej i delikatniejszy aromat. Zbieramy liście i kwiaty greckiej bazylii ekologicznej, aby można było się nią rozkoszować również jako wywar. Bazylia wspomaga pracę układu trawiennego, poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pokarmu. Zapobiega skurczom żołądka i pobudza wydzielanie soku żołądkowego.

Zastosowanie: wspomaga pracę układu trawiennego, poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pokarmu zapobiega skurczom żołądka i pobudza wydzielanie soku żołądkowego
Składniki: Bazylia grecka* (ocimum basilicum) - całe liście i kwiaty
*certyfikowany produkt rolnictwa ekologicznego,
Rolnictwo UE
Producent: Greco

Newlsetter

Dopisz się do Newslettera i bądź na bieżąco!

Wróć do zakupów