Valsamikes - oliwki Kalamata z dodatkiem liścia laurowego i octu winnego (valsamico), o wysokiej zawartości polifenoli i niskiej zawartości soli.
Trzyetapowy, ręczny proces selekcji, 10-cio miesięczna, naturalna fermentacja, niepasteryzowane i bez konserwantów - takie są najlepsze oliwki Kalamata na rynku.
Wielokrotny zdobywca Złotego Medalu na Aristoleo High Phenolic Table Olive Awards w 2017, 2018, 2019, 2020 i 2021 roku. Uczestniczą w globalnych badaniach klinicznych prowadzonych przez jednostki uniwersyteckie. Udowodniono, że pomagają poprawić zdrowie człowieka. Ekologiczne oliwki Sakellaropoulos Kalamata to "Superfood", ze składnikami chroniącymi zdrowie i wieloma międzynarodowymi nagrodami za smak i jakość. Takim przykładem jest badanie kliniczne przeprowadzone przez zespół naukowy Uniwersytetu Farmacji "Kapodistrian University of Athens" we współpracy z General Military Hospital w Atenach, pod nadzorem Światowego Centrum Zdrowia, których wyniki zostały ogłoszone na konferencji naukowej "Oleocanthal International Society" (OIS) w 2016 roku. 20 zdrowych ochotników biorących udział w badaniu klinicznym zauważyło znaczną poprawę profilu lipidemicznego, zwłaszcza poziomu cholesterolu LDL/HDL, spożywając zaledwie 5 szt. oliwek stołowych dziennie. Do badań wybrano oliwki Kalamata produkowane przez gospodarstwo ekologiczne Sakellaropoulos, ponieważ stwierdzono w nich pięciokrotnie wyższe stężenie tyrozolu i hydroksytyrozolu niż w jakichkolwiek innych dostępnych na rynku. Poziom tyrozoli jest kilkukrotnie wyższy, niż średnie wartości próbek handlowych oliwek stołowych (134mg/kg), które zostały uwzględnione w badaniu przeprowadzonym na Uniwersytecie Ateńskim. Należy zauważyć, że tyrozol i hydroksytyrozol wykazują ważną aktywność biologiczną i zostały powiązane z działaniem antyoksydacyjnym i kardio protekcyjnym.
Dzienne spożycie 3g oliwek z tej próbki zapewnia >5 mg tyrozolu i hydroksytyrozolu i odpowiada spożyciu 20g oliwy z oliwek, która chroni lipidy krwi przed stresem oksydacyjnym, zgodnie z rozporządzeniem "Health Claim" UE 432/2012. Tyrosol 690ug/g Hydroxytyrosol 1410ug/g (*analiza laboratoryjna w plikach na dole opisu)
Wielomiesięczny, naturalny proces produkcji gwarantuje, że ekologiczne oliwki Kalamata Sakellaropoulos mają wysoką wartość odżywczą, ponieważ zawierają wysoki poziom związków polifenolowych, przeciwutleniaczy, witamin, tokoferoli i korzystnych mikroelementów. Rezultatem jest znakomita żywność funkcjonalna o wspaniałych naturalnych aromatach i doskonałym smaku, prawdziwe Superfood.
Składniki: oliwki Kalamata, woda, oliwa extra virgin, winny ocet balsamiczny, sól, liść laurowy, sok z cytryny
Producent: Sakellarpoulos
Trzyetapowy, ręczny proces selekcji, 10-cio miesięczna, naturalna fermentacja, niepasteryzowane i bez konserwantów - takie są najlepsze oliwki Kalamata na rynku.
Wielokrotny zdobywca Złotego Medalu na Aristoleo High Phenolic Table Olive Awards w 2017, 2018, 2019, 2020 i 2021 roku. Uczestniczą w globalnych badaniach klinicznych prowadzonych przez jednostki uniwersyteckie. Udowodniono, że pomagają poprawić zdrowie człowieka. Ekologiczne oliwki Sakellaropoulos Kalamata to "Superfood", ze składnikami chroniącymi zdrowie i wieloma międzynarodowymi nagrodami za smak i jakość. Takim przykładem jest badanie kliniczne przeprowadzone przez zespół naukowy Uniwersytetu Farmacji "Kapodistrian University of Athens" we współpracy z General Military Hospital w Atenach, pod nadzorem Światowego Centrum Zdrowia, których wyniki zostały ogłoszone na konferencji naukowej "Oleocanthal International Society" (OIS) w 2016 roku. 20 zdrowych ochotników biorących udział w badaniu klinicznym zauważyło znaczną poprawę profilu lipidemicznego, zwłaszcza poziomu cholesterolu LDL/HDL, spożywając zaledwie 5 szt. oliwek stołowych dziennie. Do badań wybrano oliwki Kalamata produkowane przez gospodarstwo ekologiczne Sakellaropoulos, ponieważ stwierdzono w nich pięciokrotnie wyższe stężenie tyrozolu i hydroksytyrozolu niż w jakichkolwiek innych dostępnych na rynku. Poziom tyrozoli jest kilkukrotnie wyższy, niż średnie wartości próbek handlowych oliwek stołowych (134mg/kg), które zostały uwzględnione w badaniu przeprowadzonym na Uniwersytecie Ateńskim. Należy zauważyć, że tyrozol i hydroksytyrozol wykazują ważną aktywność biologiczną i zostały powiązane z działaniem antyoksydacyjnym i kardio protekcyjnym.
Dzienne spożycie 3g oliwek z tej próbki zapewnia >5 mg tyrozolu i hydroksytyrozolu i odpowiada spożyciu 20g oliwy z oliwek, która chroni lipidy krwi przed stresem oksydacyjnym, zgodnie z rozporządzeniem "Health Claim" UE 432/2012. Tyrosol 690ug/g Hydroxytyrosol 1410ug/g (*analiza laboratoryjna w plikach na dole opisu)
Wielomiesięczny, naturalny proces produkcji gwarantuje, że ekologiczne oliwki Kalamata Sakellaropoulos mają wysoką wartość odżywczą, ponieważ zawierają wysoki poziom związków polifenolowych, przeciwutleniaczy, witamin, tokoferoli i korzystnych mikroelementów. Rezultatem jest znakomita żywność funkcjonalna o wspaniałych naturalnych aromatach i doskonałym smaku, prawdziwe Superfood.
Składniki: oliwki Kalamata, woda, oliwa extra virgin, winny ocet balsamiczny, sól, liść laurowy, sok z cytryny
Producent: Sakellarpoulos