Infolinia: 889 133 333
Etos Krety - Oliwa z Oliwek Premium Extra Virgin

Najwyższej jakości, nagradzana przez smakoszy oliwa z oliwek Extra Virgin o wyjątkowej wartości odżywczej w diecie kreteńskiej i śródziemnomorskiej. Charakterystyczne cechy regionalne gajów oliwnych ETOS na Krecie, podkreślone równowagą złożonych aromatów, zapewniają pełne doznania smakowe z łagodną goryczką i średnio utrzymującą się ostrością.


ἔ.thoς [é.tʰos (rzeczownik)]: greckie słowo oznaczające zwyczaj lub nawyk, odzwierciedlające nasze odwieczne dążenie do połączenia się z przeszłością, ożywienia więzi z naszą tradycją i uszanowania dziedzictwa odziedziczonego po naszych przodkach


100% Oliwki Koroneiki
• Zbiory: początek października
• Ekstrakcja na zimno
• Średnia owocowość
• Łagodna goryczka
• Długo utrzymująca się pikantność •


Od uprawy rodzinnych drzew oliwnych po ekstrakcję i konserwację oliwy z oliwek, ἔ.thoς Crete Premium Extra Virgin Olive Oil jest owocem starożytnego dziedzictwa Krety i osobistej pracy Markosa Kelly'ego, producenta oliwy z oliwek i ἔ.thoς założyciela Krety. Sześć pokoleń rodzinnej tradycji i dodatkowe wyrafinowanie dzięki nowoczesnym, zrównoważonym metodom i technologii uprawy udoskonaliło pielęgnację rodzinnych gajów oliwnych u podnóża zapierających dech w piersiach gór Asterousia w dolinie Messara.

Wielokrotnie nagradzana oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia o bardzo niskiej kwasowości jest produkowana dzięki wczesnym zbiorom na początku października, unikalnemu mikroklimatowi regionu, świeżemu powietrzu, które jest korzystne na każdym etapie produkcji oraz szczególnej dbałości o szczegóły podczas zbioru, tłoczenia na zimno ekstrakcji (<27oC), degustacji i konserwacji.


Wysoce złożone aromaty świeżo skoszonej trawy, oliwek, liści pomidorów i fig, kwiatów cytrusowych i nut ziołowych zapewniają zrównoważony profil owocowości, łagodnej goryczki i średnio utrzymującej się pikantności w nosie i ustach, co daje wyjątkowo przyjemny smak oliwy z oliwek doświadczenie. Dzięki najwyższej jakości i wyjątkowym wartościom odżywczym ἔ.thoς of Crete - oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia jest podstawą diety śródziemnomorskiej i idealnie smakuje w sałatce kreteńskiej lub greckiej. Doskonale komponuje się również z gorącymi i zimnymi zupami oraz filetami rybnymi i mięsnymi.

Nagrody:
Międzynarodowy Konkurs Oliwek Athena: Athena Silver 2022 • Athena Gold 2021 • Athena Gold 2020
Międzynarodowy konkurs oliwy z oliwek w Londynie: Srebro IOOC Londyn 2021 • Złoto IOOC Londyn 2020
Berlin GOOA: Srebrna Nagroda Jakości 2021 • Srebrna Nagroda Jakości 2020
Nagrody Specjalistów Wystawa Smakoszy: Platynowa Nagroda Specjalisty 2021



Uwagi:
Wytwarzane z prywatnych gajów oliwnych w półgórzystym regionie Monofatsi w dolinie Messara, w wyjątkowym mikroklimacie. W nosie i ustach można poczuć jego bardzo złożone aromaty i przenieść się do gajów oliwnych E.thos na Krecie. Świeżo skoszona trawa, liście oliwne, kwiaty cytrusów, łodyga pomidora, tymianek cytrynowy, łodyga zielonego banana, ze średnią goryczką i średnio długo utrzymującą się pikantnością. Ogólnie bardzo dobrze wyważone EVOO.” – Odysseas Vlachavas, ekspert od oliwy z oliwek.
Idealna równowaga smakowa, z różnorodnymi aromatami od ziół, letniego cząbru, herbaty, cytrusów (pomarańcza bergamotki).

Newlsetter

Dopisz się do Newslettera i bądź na bieżąco!

Wróć do zakupów