Infolinia: 889 133 333
Najwyższej jakości miód tymiankowy o ciemnobursztynowym kolorze i intensywnym aromacie. Posiada słodki smak z lekko kwaśnym posmakiem. Szczególnie polecany w infekcjach górnych dróg oddechowych

Miód tymiankowy jest rzadko spotykany w Polsce. Wytwarzany przez pszczoły z nektaru kwiatów tymianku pospolitego. Doceniany od wieków za liczne właściwości prozdrowotne. Polecany zwłaszcza w okresie różnego rodzaju infekcji z uwagi na działanie wspierające walkę organizmu z drobnoustrojami. Miód tymiankowy odznacza się przepiękną bursztynową barwą, dlatego jest nazywany również miodem czerwonym. Jego korzenny smak sprawi, że z pewnością przypadnie do gustu każdemu.

To w 100 % naturalny miód pszczeli produkowany w Hiszpanii z nektaru kwiatowego rośliny zwanej tymiankiem pospolitym. Za jego niepowtarzalny smak i zapach odpowiada w dużej mierze olejek eteryczny – tymol. Korzenno- ziołowy aromat sprawia, że jest chętnie wykorzystywany w kuchni do przygotowywania różnego rodzaju marynat. Co więcej, walory prozdrowotne miodu tymiankowego przeważają nad doznaniami smakowymi. To produkt polecany zwłaszcza dla alergików i osób z problemami ze strony układu oddechowego. Olejek tymolowy w nim zawaraty wykazuje bowiem działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

Jakie są właściwości zdrowotne miodu tymiankowego MIELINIZATE?
Miód tymiankowy swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza przede wszystkim zawartości olejku tymiankowego. Wykazuje on działanie antyseptyczne, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Dlatego też stanowi doskonałe wsparcie w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, zapalenia krtani, oskrzeli oraz w stanach przeziębienia i grypy. Miód tymiankowy to źródło przeciwutleniaczy oraz witamin i minerałów, które wspierają pracę całego organizmu. Polecany również osobom z dolegliwościami ze strony układu trawiennego. Miód tymiankowy jest skarbnicą wielu cennych witamin (zwłaszcza tych z grupy B) oraz minerałów tj. wapń, żelazo, miedź, mangan, fosfor, cynk, potas i sód. Wśród innych substancji bioaktywnych znajdziemy w nim również kwasy organiczne i flawonoidy.

Wartości odżywcze i kaloryczność
Miód tymiankowy  to przede wszystkim źródło węglowodanów – glukozy i fruktozy (tej pierwszej jest nieznacznie więcej). To także skarbnica wielu cennych minerałów i witamin. Produkt o dużej wartości odżywczej, który stanowi zdrowszy zamiennik sacharozy. W 100 gramach produktu znajdziemy około 300 kcal. Spożywany w rozsądnych ilościach nie spowoduje nadmiernego przyrostu masy ciała. Węglowodany w nim zawarte są szybko metabolizowane i przetwarzane na energię. Dlatego też bez obaw może być stosowany przez osoby odchudzające się, a także przez diabetyków.

Przeciwwskazania do stosowania
Miód tymiankowy na ogół jest dobrze tolerowany i nie wywołuje reakcji alergicznych. Powinny jednak na niego uważać osoby uczulone na tymianek. Nie należy również podawać miodu niemowlętom. Nie ma natomiast przeciwwskazań, co do stosowania miodu tymiankowego przez kobiety w ciąży.

Newlsetter

Dopisz się do Newslettera i bądź na bieżąco!

Wróć do zakupów