Tahini to pasta sezamowa. Powstaje ze zmielonych ziaren sezamu, który jest tak bardzo znany i ceniony na całym świecie.
Tahini, inaczej pasta sezamowa, to produkt, który zajmuje ważne miejsce w kuchni i kulturze Bliskiego Wschodu. Dziś dostępny jest powszechnie na całym świecie, choć niewiele osób wie w jaki sposób go wykorzystać. Sezamowo-orzechowy smak sprawia, że tahini komponuje się idealnie ze słodkimi i wytrawnymi potrawami. Oprócz walorów smakowych należy zwrócić uwagę także na wartości odżywcze pasty sezamowej oraz jej pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Dowiedz się dlaczego warto sięgać po masło sezamowe jak najczęściej.
Tahini jest dość kaloryczne, podobnie jak masło orzechowe. 100 gram pasty dostarcza naszemu organizmowi prawie 600 kalorii. Jednak zazwyczaj spożywamy tahini w małych ilościach. Biorąc pod uwagę fakt, że jedna łyżeczka masła sezamowego (około 5 gram) wystarczy by nadać niepowtarzalnego aromatu potrawie, z czystym sumieniem mogą po nie sięgać nawet osoby na diecie redukcyjnej. Co zatem jest lepsze: masło orzechowe, czy tahini? Obie pasty mają podobną konsystencję i smak oraz zbliżone wartości odżywcze. Pasta sezamowa może być jednak doskonałą alternatywą dla osób, które są uczulone na orzeszki ziemne.
Tahini, inaczej pasta sezamowa, to produkt, który zajmuje ważne miejsce w kuchni i kulturze Bliskiego Wschodu. Dziś dostępny jest powszechnie na całym świecie, choć niewiele osób wie w jaki sposób go wykorzystać. Sezamowo-orzechowy smak sprawia, że tahini komponuje się idealnie ze słodkimi i wytrawnymi potrawami. Oprócz walorów smakowych należy zwrócić uwagę także na wartości odżywcze pasty sezamowej oraz jej pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Dowiedz się dlaczego warto sięgać po masło sezamowe jak najczęściej.
Tahini jest dość kaloryczne, podobnie jak masło orzechowe. 100 gram pasty dostarcza naszemu organizmowi prawie 600 kalorii. Jednak zazwyczaj spożywamy tahini w małych ilościach. Biorąc pod uwagę fakt, że jedna łyżeczka masła sezamowego (około 5 gram) wystarczy by nadać niepowtarzalnego aromatu potrawie, z czystym sumieniem mogą po nie sięgać nawet osoby na diecie redukcyjnej. Co zatem jest lepsze: masło orzechowe, czy tahini? Obie pasty mają podobną konsystencję i smak oraz zbliżone wartości odżywcze. Pasta sezamowa może być jednak doskonałą alternatywą dla osób, które są uczulone na orzeszki ziemne.