
Szukaj zdrowych zamienników kakao
Karob (zamiennik kakao) Vivio 250g to produkt naturalny i zdrowy, który można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Karob to proszek uzyskiwany z owoców drzewa karobowego, rosnącego w regionie śródziemnomorskim. Karob ma ciemnobrązowy kolor i słodki smak, przypominający kakao, ale nie zawiera kofeiny ani teobrominy, które mogą być szkodliwe dla zdrowia. Karob jest bogaty w błonnik, wapń, żelazo i witaminy z grupy B. Ma niski indeks glikemiczny i jest odpowiedni dla osób na diecie wegańskiej lub ketogenicznej.
Karob (zamiennik kakao) można dodać do ciast, ciasteczek, naleśników, budyniów, koktajli lub napojów mlecznych. Nadaje im aromatyczny i słodki smak oraz apetyczny wygląd. Karob można stosować w takiej samej ilości jak kakao lub o połowę mniej, jeśli chcemy uzyskać delikatniejszy efekt.
Drzewo karobu nazywane jest, też „chlebem św. Jana” i rośnie w krajach o ciepłym klimacie. Posiada bardzo cenne wartości odżywcze.
- Owoce karobu, przerobione na mąkę, nadają wypiekom ciemnego koloru. W smaku i zapachu przypominają kakao i dlatego są używane, jako jego substytut. Zawierają mniej tłuszczu niż kakao i nie mają w składzie kofeiny.
- Nasiona karobu można zmielić i przygotowywać z nich napój.
- Z owoców karobu wyciskany jest sok, którego można używać, jako syropu do konserw owocowych i dodatku aromatyzującego do alkoholi.
- Proszek z karobu zastępuje gorzkie kakao i można go dodawać do wypieków, budyniów i napojów. Należy dodawać go jednak o połowę mniej niż kakao.
Składniki: sproszkowany Karob
Karob (zamiennik kakao) Vivio 250g to produkt naturalny i zdrowy, który można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Karob to proszek uzyskiwany z owoców drzewa karobowego, rosnącego w regionie śródziemnomorskim. Karob ma ciemnobrązowy kolor i słodki smak, przypominający kakao, ale nie zawiera kofeiny ani teobrominy, które mogą być szkodliwe dla zdrowia. Karob jest bogaty w błonnik, wapń, żelazo i witaminy z grupy B. Ma niski indeks glikemiczny i jest odpowiedni dla osób na diecie wegańskiej lub ketogenicznej.
Karob (zamiennik kakao) można dodać do ciast, ciasteczek, naleśników, budyniów, koktajli lub napojów mlecznych. Nadaje im aromatyczny i słodki smak oraz apetyczny wygląd. Karob można stosować w takiej samej ilości jak kakao lub o połowę mniej, jeśli chcemy uzyskać delikatniejszy efekt.
Drzewo karobu nazywane jest, też „chlebem św. Jana” i rośnie w krajach o ciepłym klimacie. Posiada bardzo cenne wartości odżywcze.
- Owoce karobu, przerobione na mąkę, nadają wypiekom ciemnego koloru. W smaku i zapachu przypominają kakao i dlatego są używane, jako jego substytut. Zawierają mniej tłuszczu niż kakao i nie mają w składzie kofeiny.
- Nasiona karobu można zmielić i przygotowywać z nich napój.
- Z owoców karobu wyciskany jest sok, którego można używać, jako syropu do konserw owocowych i dodatku aromatyzującego do alkoholi.
- Proszek z karobu zastępuje gorzkie kakao i można go dodawać do wypieków, budyniów i napojów. Należy dodawać go jednak o połowę mniej niż kakao.
Składniki: sproszkowany Karob