Infolinia: 889 133 333
Nazwa łacińska pochodzi z greckiego słowa „sidero” co oznacza żelazo. W starożytności gojnik górski był jednym z najważniejszych ziół wojennej apteki. Nie tylko pobudzał, ale również przyspieszał gojenie się ran po walce – stąd nazwa gojnik. Był poświęcony bogom Olimpu, ponieważ rośnie naturalnie w górach na wysokości 800-2800m n.p.m. Na terenie Grecji rośnie 12 odmian gojnika. Najbardziej popularna i lubiana herbatka przez Greków, przez osoby starsze jak i dzieci. Ma wyjątkowy smak i aromat. Nadaje się do picia na gorąco jak i na zimno, z dodatkiem miodu lub cytryny. Doskonały napój orzeźwiający na początek dnia.
Może być spożywany bez ograniczeń tzn. nie ma żadnych przeciwwskazań co do jego spożycia.

Zastosowanie:
  • Wspomaga profilaktykę choroby Alzheimera oraz jest skuteczny w leczeniu ran (potwierdzone badaniami)
  • Stosowany na przeziębienia i choroby układu oddechowego
  • Ma działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne
  • Doskonały na bóle żołądka i problemy związane z trawieniem
  • Zawiera żelazo,idealny dla osób z anemią

Przygotowanie:
1-2 gałązki gojnika wystarczają na 750ml naparu. Po przepłukaniu zimną wodą zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem 5-7 min.

Składniki:
gojnik* (sideritis raeseri) - całe gałązki / *certyfikowany produkt rolnictwa ekologicznego.

Rolnictwo UE
Producent: Greco

Newlsetter

Dopisz się do Newslettera i bądź na bieżąco!

Wróć do zakupów