
Nazwa łacińska pochodzi z greckiego słowa „sidero” co oznacza żelazo. W starożytności był jednym z najważniejszych ziół wojennej apteki. Nie tylko pobudzał, ale również przyspieszał gojenie się ran po walce – stąd nazwa gojnik. Był poświęcony bogom Olimpu, ponieważ rośnie naturalnie w górach na wysokości 800-2800m n.p.m.
Grecka tradycyjna herbata górska.
Na terenie Grecji rośnie 12 odmian gojnika. Najbardziej popularna i lubiana herbatka przez Greków - osoby starsze jak i dzieci. Ma wyjątkowy smak i aromat.
Nadaje się do picia na gorąco jak i na zimno, z dodatkiem miodu lub cytryny. Doskonały napój orzeźwiający na początek dnia. Może być spożywany bez ograniczeń tzn. nie ma żadnych przeciwwskazań co do jego spożycia.
Zastosowanie: Wspomaga profilaktykę choroby Alzheimera oraz jest skuteczny w leczeniu ran (potwierdzone badaniami)
Stosowany na przeziębienia i choroby układu oddechowego
Ma działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne
Doskonały na bóle żołądka i problemy związane z trawieniem
Zawiera żelazo, idealny dla osób z anemią
Przygotowanie: 1-2 gałązki gojnika wystarczają na 750ml naparu. Po przepłukaniu zimna wodą zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem 5-7 min.
Składniki: gojnik* (sideritis raeseri) - całe gałązki / *certyfikowany produkt rolnictwa ekologicznego.
Rolnictwo UE Producent: Greco
Grecka tradycyjna herbata górska.
Na terenie Grecji rośnie 12 odmian gojnika. Najbardziej popularna i lubiana herbatka przez Greków - osoby starsze jak i dzieci. Ma wyjątkowy smak i aromat.
Nadaje się do picia na gorąco jak i na zimno, z dodatkiem miodu lub cytryny. Doskonały napój orzeźwiający na początek dnia. Może być spożywany bez ograniczeń tzn. nie ma żadnych przeciwwskazań co do jego spożycia.
Zastosowanie: Wspomaga profilaktykę choroby Alzheimera oraz jest skuteczny w leczeniu ran (potwierdzone badaniami)
Stosowany na przeziębienia i choroby układu oddechowego
Ma działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne
Doskonały na bóle żołądka i problemy związane z trawieniem
Zawiera żelazo, idealny dla osób z anemią
Przygotowanie: 1-2 gałązki gojnika wystarczają na 750ml naparu. Po przepłukaniu zimna wodą zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem 5-7 min.
Składniki: gojnik* (sideritis raeseri) - całe gałązki / *certyfikowany produkt rolnictwa ekologicznego.
Rolnictwo UE Producent: Greco