Infolinia: 889 133 333
Lukrecja to bardzo popularny składnik kuchni włoskiej i francuskiej. Wykorzystuje się ją do przygotowywania deserów, ciast i lodów. Produkuje się z niej cukierki do ssania i żucia, które mają charakterystyczną czarną barwę i anyżowy smak. Słodycz lukrecji sprawia, że z łatwością wykorzystasz ją jako zamiennik cukru.

Najmłodsi domownicy z pewnością będą zachwyceni domowymi żelkami z lukrecji. Do ich przygotowania wystarczy 30 gram mielonego korzenia, 9 łyżeczek żelatyny i 6 łyżek soku z cytryny. Lukrecje gotujemy w 500 ml wody na wolnym ogniu przez 30 minut. Odwar przecedzamy, pozostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy żelatynę, sok z cytryny i podgrzewamy, pamiętając, by nie doprowadzić do wrzenia. Masę wstawiamy na kilka godzin do lodówki i żelki gotowe.

A może są jakieś sprawdzone przepisy na wytrawne dania z wykorzystaniem lukrecji? Korzeń bardzo dobrze komponuje się z ryżem. Warto przygotować z jego dodatkiem domowe risotto. Wystarczy wrzucić do wody, w której będzie gotowany ryż kilka kawałków korzenia lukrecji, by później delektować się oryginalnym smakiem potrawy.

Dobrym pomysłem jest również dodanie szczypty zmielonego korzenia do ziołowej herbaty. Lukrecja doskonale komponuje się z imbirem. Nie najlepszym wyborem będzie w tym przypadku herbata owocowa lub cytrynowa z dodatkiem tego słodkiego korzenia.


skład:
Lukrecja korzeń cięty (Glycyrrhiza glabra)


WARUNKI PRZECHOWYWANIA

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu

UWAGI

Zawiera lukrecję. Chorzy nad nadciśnienie powinni unikać nadmiernego spożycia.

Nie używać suplementu diety dłużej niż 6 tygodni bez porady lekarza.

Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety, która jest niezbędna dla zachowania dobrego stanu zdrowia.

Nie zaleca się stosowania przez kobiety w ciąży i karmiące piersią, a także osób cierpiących na nadciśnienie.

Newlsetter

Dopisz się do Newslettera i bądź na bieżąco!

Wróć do zakupów