Czerwona fasola jest, obok kukurydzy, jednym z najważniejszych składników w wielu daniach kuchni meksykańskiej i południowoamerykańskiej. Trudno wyobrazić sobie bez niej takie tamtejsze klasyki jak przyrządzane w Meksyku chili con carne, burrito i gordita czy brazylijski gęsty gulasz z czarnej i czerwonej fasoli, zwany feijoada.
Czerwona fasola może być też świetnym dodatkiem do zup, gulaszów oraz curry. W Indiach przyrządza się z niej danie zwane rajma dal – do fasoli dodają cebulę, pomidory i odpowiednio skomponowany zestaw przypraw.
Jest też znakomitą bazą do pysznych past kanapkowych oraz dipów. Konsystencja fasoli sprawia, że świetnie nadaje się ona także do przyrządzania wegetariańskich i wegańskich pasztetów. Pasują do niej przeróżne dodatki – możesz np. zblendować ją z suszonymi pomidorami i odrobiną mielonej słodkiej lub wędzonej papryki, ziół prowansalskich czy lubczyku i majeranku.
Sposób przygotowania: Uprzednio namoczoną co najmniej 12 godzin i przepłukaną fasolę należy gotować do miękkości w świeżej, nieosolonej wodzie ok. 60 min. Fasolę solimy dopiero pod koniec gotowania.
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Skład: fasolka kidney* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
- Wartość energetyczna - 1170 kJ / 279 kcal
- Tłuszcz - 0,3 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,1 g
- Węglowodany - 29 g, w tym cukry - 2,2 g
- Błonnik - 28 g
- Białko - 26 g
- Sól - 0,06 g